x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin, tot mai influent

Putin, tot mai influent

de Sînziana Stancu    |    09 Apr 2008   •   00:00
Putin, tot mai influent

Prestaţia preşedintelui rus, Vladimir Putin, la Summit-ul de la Bucureşti a reuşit să confirme ceea ce analiştii politici afirmaseră mai înainte, şi anume faptul că liderul de la Kremlin şi-a extins influenţa nu numai pe continent.

Prestaţia preşedintelui rus, Vladimir Putin, la Summit-ul de la Bucureşti a reuşit să confirme ceea ce analiştii politici afirmaseră mai înainte, şi anume faptul că liderul de la Kremlin şi-a extins influenţa nu numai pe continent.

 

 

Semnale periculoase au fost lansate la reuniunea Alianţei Nord-Atlantice de la Bucureşti, scrie The Guardian, în ediţia electronică. Cotidianul britanic dă ca exemple două asemenea semnale, şi anume acela că Rusia şi-a restabilit influenţa în Europa şi că membrii NATO îşi pot şantaja partenerii.

 

 

Privind cel de-al doilea semnal, publicaţia se referă în mod expres la veto-ul dat de Grecia Macedoniei, ţară ce a fost refuzată de NATO din cauza disputei nesoluţionate referitoare la actualul nume al Macedoniei. Grecia s-a gîndit, de fapt, că făcînd concesii Macedoniei  aceasta ar putea avea şi pretenţii teritoriale şi, de aici, s-ar putea ivi tensiuni. Dar refuzul Greciei a scos la iveală neîncrederea în partenerii săi din Alianţă, pentru că, oricum, aceştia ar fi intervenit în cazul în care Grecia ar fi intrat în conflict cu Macedonia.

 

 

 

DIVIDE ŞI STĂPÎNEŞTE: Problema refuzului de acordare a MAP (planul de preaderare la Alianţă) celor două foste republici sovietice, Ucraina şi Georgia, a fost însă chestiunea cea mai spinoasă a Summit-ului. The Guardian acuză Uniunea Europeană că “e lipsită de voinţă politică” şi nu a ştiut să adopte o poziţie comună faţă de Rusia, dîndu-i astfel acesteia ocazia să se comporte conform principiului “divide şi stăpîneşte”. La Summit, preşedinte Putin a fost foarte vehement, cînd a spus că nu e de acord cu extinderea NATO cu ţări din jurul graniţelor Rusiei, argumentînd că aceste planuri ale Alianţei sunt “o ameninţare directă la securitatea naţională” a ţării sale.

 

 

Publicaţia britanică afirmă că e foarte trist că Rusia, care îşi promovează de fapt naţionalismul cînd îşi exprimă aşa-zisele temeri faţă de “ameninţările” Occidentului, e lăsată să-şi extindă influenţa în Europa, dar şi mai trist este pentru “ţările care sunt excluse” din proiectele NATO, care ar trebui să fie “farul” călăuzitor al celor care luptă pentru democraţie şi libertate. Dar, conchide aceeaşi publicaţie, “Farul călăuzitor s-a stins la Bucureşti”.

 

 

sinziana.stancu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: externe