x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Qatargate: Italianul Pier Antonio Panzeri, gata să spună totul!

Qatargate: Italianul Pier Antonio Panzeri, gata să spună totul!

de Redacția Jurnalul    |    18 Ian 2023   •   10:15
Qatargate: Italianul Pier Antonio Panzeri, gata să spună totul!
Sursa foto: Hepta

Italianul Pier Antonio Panzeri, implicat în scandalul de corupție din UE, a acceptat să dezvăluie care sunt țările implicate și cum funcționa rețeaua. Un avocat al lui Panzeri a declarat că clientul său a fost de acord să "spună totul" după ce a ajuns la un acord cu procurorii, scrie BBC.

Fostul membru al Parlamentului European este unul dintre cei patru suspecți reținuți în Belgia.

Aceștia sunt suspectați că au acceptat mită de la Qatar și Maroc în schimbul influențării Parlamentului de la Bruxelles.

Qatarul a negat cu tărie că a încercat să obțină influență prin cadouri și bani, în timp ce Marocul a respins, de asemenea, acuzațiile potrivit cărora ar fi încercat să influențeze chestiuni precum drepturile de pescuit și statutul disputat al Saharei Occidentale.

Cei patru suspecți au fost inculpați luna trecută, după ce poliția a confiscat aproximativ 1,5 milioane de euro în numerar în timpul unei serii de descinderi într-un apartament, o casă și un hotel. Poliția a difuzat fotografii cu bancnote de 200, 50, 20 și 10 euro, inclusiv o valiză găsită în hotel, care era plină de bani.

Procurorii au declarat că Panzeri a acceptat acordul de recunoaștere a vinovăției în temeiul unei legi privind informatorii, utilizată doar o singură dată în Belgia.

Printre ceilalți suspecți se numără un europarlamentarul grec Eva Kaili, căreia i-a fost retrasă funcția de vicepreședinte al Parlamentului, partenerul ei Francesco Giorgi și lobbyistul Niccolò Figà-Talamanca.

După ce Panzeri, în vârstă de 67 de ani, a părăsit Parlamentul, a devenit șeful unui grup de lobby numit Fight Impunity. Figà-Talamanca a lucrat din aceeași clădire din Bruxelles pentru un ONG separat.

Potrivit unei declarații a procurorului federal al Belgiei, fostul europarlamentar a acceptat să negocieze cu privire la înțelegere în temeiul unei legi inspirate de o prevedere italiană care permite membrilor mafioți să devină martori ai statului.

Un purtător de cuvânt a declarat că acesta riscă un an de închisoare, în loc de "o pedeapsă mult mai grea", precum și o amendă și confiscarea a 1 milion de euro în bunuri.

În schimb, i se va cere să dea detalii despre modul în care a funcționat rețeaua, care au fost aranjamentele financiare cu țările în cauză și "implicarea persoanelor cunoscute și necunoscute în cadrul anchetei, inclusiv identitatea persoanelor pe care recunoaște că le-a mituit".

Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost publicat la o zi după ce un tribunal italian a acceptat să o extrădeze pe fiica fostului deputat, Silvia Panzeri, în vârstă de 38 de ani, suspectată de implicare în scandal.

Aceeași instanță din orașul Brescia, situat în nordul țării, a decis luna trecută că soția lui Panzeri, Maria Colleoni, ar putea fi, de asemenea, extrădată, dar cea mai înaltă curte de apel din Italia va lua decizia finală în cazul lor. Cele două femei se află în prezent în arest la domiciliu și neagă acuzațiile de corupție și spălare de bani.

Europarlamentarul grec Eva Kaili, care neagă, de asemenea, implicarea în acest caz, este suspectată, alături de celelalte, că ar fi luat mită de la Qatar în schimbul influențării elaborării politicilor UE.

Partenerul ei, Francesco Giorgi, ar fi mărturisit luna trecută rolul său în această afacere.

Cu toate acestea, o referire la persoane "necunoscute" din cadrul anchetei sugerează că urmează să apară și alte dezvăluiri.

Procurorii au încercat deja să ridice imunitatea altor doi eurodeputați de centru-stânga, belgianul Marc Tarabella și italianul Andrea Cozzolino.

Avocații ambilor eurodeputați au negat că ar fi jucat vreun rol în scandal, dar cererea este în curs de examinare de către comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: qatargate pier antonio panzeri