x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Qatarul distribuie bani în Gaza pentru familiile defavorizate

Qatarul distribuie bani în Gaza pentru familiile defavorizate

13 Mai 2019   •   20:05
Qatarul distribuie bani în Gaza pentru familiile defavorizate

Qatarul a început luni să distribuie milioane de dolari familiilor defavorizate din Fâşia Gaza, un gest menit a aplana tensiunile după o nouă izbucnire de violenţe între grupurile armate palestiniene din această enclavă aflată sub blocadă şi Israel.

"Distribuţia de ajutor în bani lichizi a început în această dimineaţă cu 100 de dolari pentru fiecare familie defavorizată", a declarat pentru AFP un responsabil din Qatar, sub acoperirea anonimatului. Aproximativ 108.000 de familii ar urma să beneficieze de un astfel de ajutor, a adăugat el.

Sute de persoane au făcut coadă în faţa sediilor poştei din oraşul Gaza pentru a primi banii, potrivit unui fotograf al AFP.

Acest ajutor este livrat la puţin peste o săptămână după o nouă răbufnire de violenţă între grupările armate palestiniene din Gaza şi Israel, în care au murit 25 de palestinieni, dintre care cel puţin nouă identificaţi ca luptători, şi patru civili israelieni, stârnind temeri privind un nou război.

Un acord de încetare a focului încheiat prin medierea Egiptului şi a ONU a fost anunţat la capătul a două zile. Ţinut secret, acordul ar prevede măsuri de sprijin pentru locuitorii din Gaza, cerute de mişcarea islamistă Hamas, la putere în enclava palestiniană, în schimbul unei reveniri la calm solicitate de Israel.

Israelul şi Gaza s-au confruntat de trei ori în război din 2014. Qatarul, unul din foarte puţinii susţinători ai Hamasului în regiune, joacă un rol primordial în eforturile de a împiedica o nou război. Din noiembrie, Doha a distribuit, cu aprobarea discretă a Israelului, milioane de dolari pentru a ajuta enclava palestiniană, afectată de războaie, de blocată şi de sărăcie.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Quatar fasia gaza