x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Radovan Karadjici, cu ID din România

Radovan Karadjici, cu ID din România

de Sînziana Stancu    |    25 Iul 2008   •   00:00
Radovan Karadjici, cu ID din România

O ştire mai puţin verificată a unei agenţii italiene de presă a dat frisoane ţării noastre, care era pomenită ca fiind locul în care fostul lider al sîrbilor bosniaci, Radovan Karadjici, arestat la începutul săptămînii, şi-ar fi făcut acte false de identitate.

O ştire mai puţin verificată a unei agenţii italiene de presă a dat frisoane ţării noastre, care era pomenită ca fiind locul în care fostul lider al sîrbilor bosniaci, Radovan Karadjici, arestat la începutul săptămînii, şi-ar fi făcut acte false de identitate.

 
Agenţia italiană de presă ADN Kronos, care cita surse din rîndul anchetatorilor fostului lider al sîrbilor bosniaci, Radovan Karadjici, arestat săptămîna aceasta la Belgrad, informa că actul de identitate fals care i-a servit fugarului, timp de 13 ani, să se ascundă de autorităţile ce îl căutau pentru a-l aresta, ar fi provenit din România. Mai mult, agenţia italiană mai scria că nu ar fi exclus ca numele de împrumut al lui Karadjici să fi aparţinut unei persoane decedate.

 
DEZMINŢIRE. La scurt timp după difuzarea ştirii, ieri, din partea postului de radio sîrb B92 a venit şi dezminţirea. Postul de radio a explicat că actul de identitate fals, cu numele de "Dragan David Dabici", îi fusese eliberat lui Radovan Karadjici din oraşul Ruma, din regiunea sîrbă Voivodina, şi nu din România. Tot ADN Kronos mai scria că fugarul, care practica medicina alternativă la Belgrad, într-o clinică, el fiind de profesie medic psihiatru, fusese filmat cu noua înfăţişare, cu barbă şi ochelari, într-un alt oraş, Kikinda, în apropiere de graniţa cu România. Primele imagini cu Radovan Karadjici au fost date publicităţii acum două zile. Karadjici a fost filmat în ianuarie, în timpul unei conferinţe medicale la care asista sub numele de Dragan Dabici, purtînd o haină neagră, avînd barba lungă şi ochelari. Karadjici a fost arestat luni, într-un autobuz din Belgrad, după mai bine de 13 ani de fugă din faţa acuzaţiilor de genocid. El este acuzat că a ordonat "purificarea etnică" a teritoriilor controlate de sîrbii bosniaci, în perioada 1993-1995.

 
CELULA DEFUNCTULUI. Un judecător a dispus deja transferul lui Karadjici la închisoarea Tribunalului Penal Internaţional de la Haga, potrivit BBC online. El urmează să stea în aceeaşi celulă în care a stat şi fostul preşedinte iugoslav Slobodan Miloşevici, judecat şi condamnat pentru genocid şi crime de război şi mort în urma unui atac de cord tot acolo. Karadjici este "într-o formă excelentă", potrivit avocaţilor săi, care au spus că vor face tot posibilul să întîrzie transferarea lui la închisoarea de la Haga. Fostul lider al sîrbilor bosniaci a mai spus că se va apăra singur în faţa judecătorilor de la Haga şi că e nerăbdător să înceapă lupta cu procurorii.

 

"Măcelarul" îndrăgostit

Presa din Belgrad, care continuă dezvăluirile despre viaţa lui Karadjici, în perioada celor peste 13 ani cît s-a ascuns de autorităţile sîrbe şi de serviciile secrete străine, scrie că medicul avea o iubită cu 20 de ani mai tînără decît el. Potrivit cotidianului Blic, Karadjici, supranumit "Măcelarul din Bosnia", era îndrăgostit de Mileva. Editorul revistei la care a colaborat şi Karadjici, sub identitate falsă, îşi aminteşte că femeia i-a fost recomandată drept asistenta lui Dragan Dabici. Ziariştii sîrbi au mai dezvăluit că Radovan Karadjici nu mai avea nici un contact cu soţia sa, Liliana, sau cu copiii lor, rămaşi în Bosnia.

×
Subiecte în articol: externe radovan karadjici radovan karadjici