El a comentat ședința de urgenţă convocată de Vladimir Putin cu principalii responsabili din domeniul securității. La eveniment au participat procurorul general Krasnov, ministrul de Interne Kolokoltsev, ministrul Apărării Şoigu, directorul FSB Bortnikov, şeful Gărzii Naţionale Zolotov, directorul FSO Kochnev, şeful Comitetului de anchetă Bastrykin şi şeful administraţiei Kremlinului Vaino.
"Cred că Vladimir Putin e destul de panicat, pare într-o stare de stres. Încercăm să facem o paralelă cu momentele acelea în care Nicolae Ceaușescu încerca să adune în decembrie 1989 și partidul, și armata, și Securitatea, și Miliția, și absolut toată lumea.
Era la fel de panicat și de nemulțumit, aducea acuzații, juca scenete. Îl văd pe Vladimir Putin într-o stare destul de panicată și de agitată. Cred că gestul acesta a lui Prigojin l-a indispus foarte mult, iar acum testează loialitatea celor care îl înconjoară. Masa aceea la consiliul de securitate al Federației Ruse e formată în primul rând din șefii de servicii FSB, SVR. În al 2-lea rând, Serghei Șoigu, pe care îl vedem acolo deja. Bloggerii militari ruși speculează deja în legătură cu numele care se vehiculează pentru schimbarea lui Serghei Șoigu. Este degringoladă.
E extraordinar de greu să te desparți de omul cu care te-ai făcut aproape frate de cruce în taigaua siberiană. Mă refer la Vladimir Putin și la Serghei Șoigu, dar în astfel de momente, panica, teroarea, frica, neîncrederea în oameni sunt cele care domină și văd la acea masă niște fețe foarte lungi.
Îl văd și pe Nicolai Patrușev, îi văd pe toți, nu sunt deloc relaxați. Ceva îi apasă și sunt convins că Prigojin le-a scuturat un pic liniștea și siguranța lor de oameni foarte puternici.
Și într-adevăr, este un mesaj că sunt strâns uniți în jurul comandantului suprem în astfel de momente grele. Dar încărcătura propagandistică, faptul că este un jurnalist prezent în sala Consiliului de Securitate.
Mai mult decât atât, știm masa asta lungă, că de când a început războiul, Vladimir Putin stătea într-un capăt și toți oamenii lui de încredere, fie că erau și Şoigu, Gherasimov, Lavrov, stăteau la vreo 30 m distanță, undeva în capătul celălalt al
Acum îi vedem pe toți, unul după altul, înghesuiți pe scaune și comandantul suprem Putin, la doar câțiva metri de ei. Asta evident că vrea să arate și unitatea despre care tu vorbești foarte bine, dar pe de altă parte e și un moment aș spune special, se uită direct în ochii lor și în ochii lui Zolotov.
Generalul Victor Zolotov este șeful Rozvardia este garda pretoriană a lui Putin, cea care are puteri supreme, a creat o suprastructură statală care are dreptul inclusiv să aresteze oameni din FSB, din armată și acționează strict la ordinul lui Putin. Sunt în astfel de momente, probabil tensiuni, pentru că se uită unii în ochii altora și se întreabă oare cine o să fie următorul trădător? Și Putin simte lucrul acesta.
Că dacă Prigojin care a fost crescut de Putin, cu care timp de 25 de ani a împărțit toți banii negri, toate contractele mari, toate diamantele din Africa. Dacă Prigojin l-a trădat atunci pe acești generali și pe acești șefi de instituții de forță îi privește Putin în paranoia lui ca niște suspecți, probabil în profunzimea creierului său și se gândește oare cine dintre aceștia mă va trăda? Oare cine ar vrea să-mi ia mie locul la putere", a comentat Radu Tudor analist militar, la Antena 3 CNN.
Șeful grupării paramilitare ruse, Evgheni Prigojin, a condus o rebeliune armată care s-a îndreptat, în weekendul trecut, spre Moscova, după mai multe luni în care acesta și-a exprimat nemulțumirile față de armata rusă. Wagner a luptat pe frontul din Ucraina, obținând victorii importante. Rebeliunea a luat sfârșit în mai puțin de 24 de ore.