Cu toate că peste 30.000 de militari ruși au fost uciși pe frontul ucrainean, liderul de la Kremlin este dispus să sacrifice orice pentru a obține o victorie, fie și parțială, în estul Ucrainei, în caz contrar fiind amenințat cu înlăturarea de la putere, arată o analiză a oficialităților de la Londra, dezvăluită de publicația „The Mirror”.
Raportul mai arată că pierderile uriașe suferite de unitățile rusești s-ar putea dovedi în cele din urmă mult prea mari, ducând la prăbușirea armatei lui Putin.
Ultimele estimări ale forțelor armate ucrainene sugerează că până la 30.350 de soldați ruși au fost uciși de la lansarea invaziei, pe 24 februarie, care a avut loc după ce peste 100.000 de soldați ai Kremlinului au fost masați la granița dintre Rusia și Ucraina.
Mai mult, câteva mii de vehicule militare rusești - inclusiv tancuri, avioane și unități de artilerie mobilă - au fost distruse în așa-numita „operațiune specială” a lui Putin, care s-a prelungit până în a patra lună.
Kremlinul ascunde eșecul invaziei
Potrivit noului raport, oficialii de la Kremlin au încercat și au eșuat în tentativa de a-l convinge pe Putin că invazia sa a fost un dezastru, în condițiile în care acesta crede că mai poate obține o victorie parțială în regiunea Donbas, arată „The Mirror”.
O victorie în regiune ar oferi Rusiei un avantaj asupra Kievului, se mai precizează în raport, în timp ce o înfrângere ar duce probabil la înlăturarea lui Putin de la putere.
„Încercarea Rusiei de a obține o victorie rapidă și decisivă în Donbas nu a reușit încă. Rușii continuă să avanseze, câștigând 1-2 km pe zi. Ei obțin acum câteva succese, în mare parte prin eforturi chinuitoare, cu atacuri de infanterie repetate, foarte costisitoare, care amintesc de anul 1945 și nu de 2022”, susține documentul.
În continuare, raportul precizează că, până în prezent, Putin a reușit în mare parte să ascundă publicului rus „eșecurile crase” ale invaziei sau să dea vina pe alți oficiali de la Kremlin.
„Până de curând, populația rusă a crezut în dezinformarea lui Putin. Am asistat și la o tentativă, în cadrul Kremlinului, de a transmite lui Putin și echipei sale de colaboratori apropiați mesajul că lucrurile merg prost, poate chiar catastrofal”, mai arată raportul.
Referindu-se la acest raport, comentatorul britanic pe probleme privind Rusia, Bruce Jones, a declarat pentru „The Mirror” că, în cele din urmă, va veni un moment în care forțele lui Putin nu vor mai putea suporta alte pierderi.
„Aceasta ar fi picătura care ar umple paharul, în care unitățile nu vor mai putea funcționa ca forță de luptă, deoarece sunt atât de epuizate!”, anticipează Jones.
Asalt final în Luhansk
În ultimele zile, luptele s-au concentrat asupra orașului Severodonețk, într-o bătălie pe care președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a numit-o „indescriptibil de dificilă”. Oficialitățile de la Kiev au declarat că forțele rusești și-au întărit pozițiile la periferia nord-estică și sud-estică a orașului, la circa 150 de kilometri sud de granița cu Rusia, într-o zonă care reprezintă ultimul bastion al guvernului ucrainean în provincia separatistă estică Luhansk.
Mai mult, susțin aceleași oficialități, citate de „Sky News”, militarii ruși avansau, marți, spre centrul Severodonețkului, în urma unor lupte grele.
„Impresia generală este că Rusia și-a stabilit obiectivul de a cuceri Donbasul cu orice preț”, spune analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov, citat de „The Mirror”
„Kremlinul consideră că nu-și mai poate permite să piardă timpul și ar trebui să folosească ultima șansă pentru a extinde teritoriul controlat de separatiști, deoarece sosirea armelor occidentale în Ucraina ar putea face acest lucru imposibil”, adaugă el.