x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe RAPORT: Departamentul de Stat al SUA, despre traficul de persoane din şi în România

RAPORT: Departamentul de Stat al SUA, despre traficul de persoane din şi în România

17 Iun 2009   •   00:00

Raportul anual al Departamentului de Stat al SUA referitor la traficul de persoane arată că reorganizarea Agenţiei Naţionale împotriva traficului de persoane (ANITP, transferară, în martie, din subordinea MAI român în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române) ar putea afecta independenţa şi eficienţa instituţiei.



Autorii documentului publicat ieri arată că, în 2008, 69% dintre victimele din România au fost supuse la muncă forţată, iar majoritatea au ajuns în ţări precum Spania, Italia sau Cipru. Raportul menţionează faptul că România reprezintă o ţară de tranzit şi o destinaţie pentru bărbaţi, copii şi femei traficaţi în scopuri de exploatare sexuală şi muncă silită. Românii ajung, cel mai adesea, în Italia, Spania, Grecia, Cehia sau Germania pentru a se prostiua, a cerşi sau a presta munci forţate. România este de puţine ori destinaţie a rutelor de trafic uman, existând cazuri de femei aduse din Republica Moldova, Columbia sau Franţa şi de bărbaţi aduşi din Congo sau Honduras.

Potrivit Departamentului american de Stat, Guvernul român nu îndeplineşte standardele minime pentru eliminarea prostituţiei, deşi face eforturi în acest sens. Autorii raportului notează că Executivul de la Bucureşti a alocat, în 2008, mai multe fonduri pentru ONG-urile care acordă asistenţă victimelor traficului, acestea totalizând suma de 270.000 de dolari.

Anul trecut, procurorii au investigat 494 de cazuri, dublu faţă de nivelul anului 2007. Raportul mai notează că au fost cercetate peste 300 de persoane pentru trafic de fiinţe umane, reprezentând o mică scădere faţă de anul precedent, dintre care au fost condamnate 125, mai puţin decât în 2007. Aproape 20 dintre aceştia au primit condamnare cu suspendarea executării pedepsei şi nu au fost închişi. Cei mai mulţi traficanţi (56) au primit pedepse de zece ani de închisoare. Documentul precizează totodată că instituţiile statului au ajutat 540 de victime să primească asistenţă pentru a depăşi traumele suferite. Guvernul României este apreciat, în raport, pentru colaborarea cu ONG-urile de profil, cu omologii din Cehia şi cu experţii Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM).

Mediafax

×
Subiecte în articol: externe