x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel mai rar ziar din lume

Cel mai rar ziar din lume

de Redacția Jurnalul    |    01 Mar 2024   •   08:40
Cel mai rar ziar din lume

Chioșcurile de ziare din Franța au scos iei la vânzare ziarul cu cea mai mică frecvență din lume. Se numește „La Bougie du Sapeur” și apare numai în ani bisecți, pe 29 februarie. Publicația de 20 de pagini a fost trasă în 200.000 de exemplare de 4,90 euro bucata.

Acesta a fost ediția cu numărul 12 a ziarului, primul număr apărând în 1980.

La Bougie du Sapeur este o publicație satirică, lansată de un grup de prieteni care „au vrut să râdă”. Prima ediție, de acum 48 de ani a avut mare succes. „S-a epuizat în două zile și chioșcurile de ziare strigau după mai multe exemplare. Am spus «Bine, dar numai peste patru ani»”, povestește redactorul șef Jean d’Indy. Și așa s-a format tradiția. 

Ziarul este și acum scos și acum de un grup de prieteni. „Ne întâlnim la un bar și aruncăm cu ideile. Ne distrăm foarte mult, și dacă se distrează și cititorul, asta e cireașa de pe tort”, spune editorul.

Autointitult „antipolitic corect”, ziarul este structurat ca o publicație obișnuită, cu pagini de politică, externe, sport, artă, puzzle și bârfe despre celebrități. Dar articolele nu sunt deloc obișnuite. 

De exemplu, subiectul principal din acest an bisect este despre AI, titlul articolului fiind „Vom fi toți inteligenți”. Al doilea titlu important este „Ce trebuie să știe bărbații înainte să devină femei”.

Este umor francez și nu se traduce în alte limbi. Încercăm să facem pe prostii, dar nu urât. Să ne batem joc fără cruzimi”

Jean d’Indy, redactor șef 

„La Bougie du Sapeur” s-ar putea traduce prin „Lumânarea genistului”, fiind o trimitere la un personaj de benzi desenate franțuzești de la sfârșitul secolului XIX  

×
Subiecte în articol: RAR ziar lume