Portretul-robot al unui bărbat, care ar fi fost văzut purtând “un copil” cu “părul blond”, în apropiere de locul dispariţiei micuţei Madeleine McCann în Portugalia, a contribuit, luni, la relansarea anchetei la aproape şase ani de la dispariţie.
Dispariţia fetiţei britanice, în timpul unei vacanţe petrecute împreună cu familia sa într-o staţiune din Portugalia, a şocat întreaga lume în mai 2007.
Portrete-robot
Două portrete-robot ale unui bărbat pe care poliţia britanică doreşte să-l interogheze în cadrul anchetei privind dispariţia în 2007 a micuţei britanice au fost publicate pe prima pagină de mai multe cotidiane britanice şi difuzate continuu de posturile de televiziune de ştiri.
Suspectul
Bărbatul ar fi fost văzut “de un grup de persoane în seara dispariţiei lui Maddie, purtând pe brate un copil de 3-4 ani, cu părul blond şi probabil în pijama”, în apropiere de apartamentul închiriat de familia McCann, în complexul turistic din Praia da Luz (sudul Portugaliei), a declarat la BBC cel care, în cadrul Scotland Yard, coordonează ancheta: Andy Redwood.
Este descris ca un bărbat cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani, are părul şaten, tuns scurt. Ar putea fi vorbitor de germană. “Această persoană ar putea fi sau nu cheia pentru deblocarea acestei anchete. Localizarea sa şi contactarea este sunt de o importanţă crucială pentru noi”, a declarat Andy Redwood.
Cele două portrete-robot au rezultat din descrierile făcute poliţiei portugheze de doi martori, după dispariţia fetiţei, pe atunci în vârstă de trei ani, care a bulversat Marea Britanie şi nu numai.
Portretele, difuzate în Marea Britanie, Olanda şi Germania
Imaginile au fost şi vor fi date publicităţii în Olanda şi Germania, precizează France Presse. Alte portrete-robot vor fi difuzate luni seara în emisiunea televizată de BBC, “Crimewatch”, “pentru a elimina nevinovaţii sau a stabili dacă anumite persoane pot avea legătură cu cazul de aproape sau de departe”, potrivit aceleiaşi surse.
Emisiunea “AktenzeichenXY”, difuzată de postul public de televiziune german ZDF urmează, la rândul său, să difuzeze miercuri noile informaţii. Printre aceste portrete-robot figurează cele ale unor suspecţi, doi la număr, care vorbesc limba germană, scrie, la rândul său, cotidianul german Bild.
Emisiunea BBC va permite, totodată, prezentarea unei noi cronologii a evenimentelor din jurul dispariţiei acestui copil, devenită simbol în Marea Britanie.
Portughezii au clasat dosarul în 2008
Poliţia portugheză a clasat cazul Maddie McCann în 2008, dar Regatul Unit a luat la puricat timp de doi ani dosarul, şi a deschis propria anchetă în luna iulie a acestui an. De altfel, pe marginea felului în care şi-au făcut treaba anchetatorii portughezi care au preluat cazul au existat nenumărate controverse.
Anchetatorii britanici au interogat un număr de 442 de persoane şi au identificat 41 de potenţiali suspecţi, dintre care 15 britanici, fără a proceda la vreo arestare.
Acest caz “a emoţionat pe toată lumea în ţară, iar oamenii ar dori să vadă cazul rezolvat, iar eu sper că Scotland Yard îşi va continua munca. Îi urez să reuşească”, a declarat premierul Marii Britanii, David Cameron.
Săptămâna trecută, anchetatorii au anunţat că au luat la analizat mii de desfăşurătoare provenite de la telefoanele mobile ale persoanelor care se aflau în apropierea locului în care a dispărut Madeleine McCann.
Echipa lui Andy Redwood s-a concentrat pe ceea ce s-a întâmplat la data de 3 mai 2007 între orele 20:30 - în momentul în care Kate şi Gerry McCann, părinţii lui Maddie, au părăsit apartamentul pentru a merge la cină cu prietenii lor, într-un restaurant aflat în apropiere – şi 22:00, oră la care Kate McCann a descoperit că fiica sa dispăruse.
S-a modificat versiunea faptelor cunoscute de public
Munca realizată de Scotland Yard “a modificat în mod considerabil versiunea faptelor care fuseseră cunoscute de marele public până acum”, a adăugat Andy Redwood, care a adăugat că speră ca difuzarea noilor elemente să aducă noi informaţii care vor face ca ancheta să avanseze.
Ar trebui să aibă 9 ani
În luna aprilie a acestui an, poliţia britanică a difuzat o fotografie a lui “Maddie” care a fost modificată cu ajutorul noilor tehnologii, pentru a o “îmbătrâni” pe fetiţă, cu echivalentul anilor care s-au scurs de la dispariţia ei. Maddie ar trebui să aibă acum 9 ani, în caz că mai este în viaţă. Fotografia realizată pe computer ar fi un fel de portet-robot al acesteia, pentru a ajuta la obţinerea oricărei informaţii, cât de mici, referitoare la aceasta.
Interviuri cu părinţii fetiţei
În emisiunea care va fi difuzată de BBC vor fi difuzate şi interviuri cu părinţii fetiţei, Gerry şi Kate McCann. “Nu noi am făcut ceva rău în cazul acesta. Ci persoana care a intrat în apartament şi a dus-o pe fetiţa noastră departe de familia ei”, declară în acest interviu Kate McCann.
Împreună cu soţul ei, ea i-a intentat un proces lui Gonzalo Amaral, fostul inspector portughez însărcinat cu ancheta în cazul Maddie McCann. Într-o carte intitulată “Maddie, ancheta interzisă”, el susţine teza morţii accidentale a fetiţei, acuzându-i în acest caz pe părinţii acesteia.