x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rata şomajului în SUA a crescut în iulie, iar numărul de locuri de muncă înfiinţate s-a redus

Rata şomajului în SUA a crescut în iulie, iar numărul de locuri de muncă înfiinţate s-a redus

de Redacția Jurnalul    |    02 Aug 2024   •   23:45
Rata şomajului în SUA a crescut în iulie, iar numărul de locuri de muncă înfiinţate s-a redus

Rata şomajului în SUA a crescut de la 4,1% în iunie la 4,3% în iulie, în timp ce numărul locurilor de muncă înfiinţate de angajatorii americani a fost sub estimările analiştilor, sporind şansele pentru o decizie de relaxare a politicii monetare din partea Rezervei Federale a SUA (Fed), transmite Reuters.

Iulie este a patra lună consecutivă în care a crescut rata şomajului în cea mai mare economie mondială, ceea ce ar putea spori temerile privind evoluţia PIB-ului SUA.

Raportul publicat vineri de Departamentul Muncii arată că economia americană a creat 114.000 de locuri de muncă luna trecută, mai puţine comparativ cu cele 179.000 de locuri de muncă create în iunie, şi sub estimările analiştilor intervievaţi de Reuters, care mizau pe aproximativ 175.000 de noi locuri de muncă.

Piaţa muncii încetineşte, pe fondul scăderii angajărilor, şi mai puţin în urma concedierilor, după ce majorarea dobânzilor de către Fed în 2022 şi 2023 a afectat cererea. Datele guvernamentale publicate săptămâna aceasta au arătat că angajările în iunie s-au situat la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani.

În plus, câştigul mediu orar a crescut cu 0,2% în iulie, după un avans de 0,3% în iunie. De asemenea, ritmul anual de creştere a salariilor a fost de 3,6% în iulie, după o expansiune de 3,8% în iunie. Este cel mai redus câştig anual din mai 2021.

La reuniunea de miercuri, Rezerva Federală a SUA (Fed) a menţinut dobânda de politică monetară la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani, dar a deschis calea pentru reducerea costurilor de împrumut în septembrie, în condiţiile în care inflaţia continuă să se apropie de ţinta Fed de 2%.

"Există progrese suplimentare spre obiectivul Fed privind o inflaţie de 2%", se arată în comunicatul de la finalul reuniunii Fed de politică monetară, în care în unanimitate oficialii au fost de acord să menţină rata dobânzii la un interval cuprins între 5,25% şi 5,50%, şi, de asemenea, au pregătit terenul pentru o reducere la reuniunea din 17-18 septembrie, cu doar cinci săptămâni înaintea alegerilor din SUA, din 5 noiembrie.

Traderii se aşteaptă ca Fed să înceapă în septembrie reducerea dobânzii, cu 0,25%, apoi alte două reduceri la reuniunile din noiembrie şi decembrie.

Conform datelor publicate săptămâna trecută de Departamentul american al Comerţului, rata anuală a inflaţiei în iunie s-a situat la 2,5%, faţă de 2,6% luna precedentă, în linie cu previziunile analiştilor.

Cheltuielile de consum ale gospodăriilor, care sunt responsabile pentru mai mult de două treimi din activitatea economică a SUA, au crescut cu 0,3% în iunie, după un avans de 0,4% luna precedentă, a anunţat Departamentul american al Comerţului. Temerile privind inflaţia, costurile ridicate de împrumut şi creşterea moderată a salariilor afectează economiile gospodăriilor şi cheltuielile.

Ritmul de creştere a economiei americane a fost mai rapid în trimestrul doi din 2024 decât estimau analiştii, iar inflaţia s-a diminuat, sporind aşteptările privind reducerea dobânzilor.

×
Subiecte în articol: rata somaj sua