In trei aripi ale inchisorii Scheveningen apartinand Tribunalului Penal International pentru Fosta Iugoslavie (TPIY), de la Haga, isi petrec restul zilelor presupusii criminali de razboi din Serbia, Bosnia si Croatia, traind intr-un fel de armonie multietnica, pe care ei o stricasera dupa prabusirea fostei Iugoslavii, dupa cum descrie tabloidul Daily Mail viata in detentie a faimosilor detinuti acuzati acum de cele mai odioase crime impotriva umanitatii. Ei nu sunt niste criminali de rand, ci de notorietate mondiala, cei mai cautati din lume sau, cel putin, din Europa, care au facut istorie. De aceea, locului lor de detentie i se mai spune si 'Hiltonul de la Haga'. Aici a fost adus, si a si murit, fostul presedinte Slobodan Milosevici. Tot aici se afla in asteptarea procesului sau si fostul lider politic al sarbilor bosniaci Radovan Karadjici, caruia i s-a alaturat acum 'partenerul' sau militar, fostul comandant al sarbilor bosniaci Ratko Mladici, acuzat de genocidul de la Srebenita din 1995.
Deocamdata, Mladici, care abia a fost adus la inchisoarea TPIY, sta singur in celula. Abia spre sfarsitul saptamanii se va 'intalni' cu alti 36 de suspecti de crime de razboi, intre care unii dintre ei sunt chiar fosti aprigi dusmani din perioada razboiului din Bosnia (1992-1995), scrie Daily Mail. 'Noi nu separam prizonierii pe criterii etnice, religioase sau nationale. Aici nu au fost niciodata tensiuni etnice, religioase sau nationaliste', a declarat publicatiei britanice un purtator de cuvant al ONU. Detinutii 'pot fi separati unii de ceilalti la cerere, dar numai daca amestecul lor cu alti detinuti ar prejudicia dovezile sau procedurile judiciare', a precizat purtatorul de cuvant.
Exista si marturisiri de bine despre coabitarea pasnica de la 'Hiltonul TPIY-ului' a criminalilor de razboi. 'Razboiul ne-a despartit, iar Haga ne-a unit din nou', a declarat Sefer Halilovici, fostul general musulman bosniac, achitat de TPIY pentru crime impotriva civililor croati, in 2005. El a stat in inchisoare patru ani.
'Inainte de a ajunge in inchisoare nu imi imaginam ca ca as fi in stare sa pictez ceva. Dar acum se pot vedea operele mele. Operele unui student al «Scolii din Haga»', a marturisit la randul sau Ljube Boskovski, fostul ministrul de Interne macedonean, achitat si el de TPIY in 2008, dupa ce statuse patru ani in inchisoare. 'Aceasta inchisoare este foarte interesanta', a mai spus Boskovski.
Pentru detinutul Mladici, aventura la Hiltonul olandez abia acum incepe. Pentru inceput, se pare ca o sa-i trezeasca amintiri dureroase. Nici olandezii, care au esuat in misiunea lor de a impiedica masacrul de la Srebenita, nu se simt prea in largul lor. Motivele sunt insa diferite. In timp ce Mladici isi va aminti de vremurile bune, cand bea bere impreuna cu militarii olandezi, prietenii lui de-atunci sunt cam agitati acum de venirea lui la Haga. Chiar daca olandezii s-au bucurat de arestarea lui Mladici, rusinea infrangerii misiunii militarilor lor nu li se sterge asa de usor din memorie.
Oricum ar fi stat lucrurile, Mladici a izbucnit in lacrimi cand a aflat ca va fi dus la Hiltonul olandez, in ciuda faptului ca avocatii sai facusera tot ce era posibil pentru a impiedica extradarea lui. Unul dintre avocatii sai a povestit scena petrecuta cu familia, inainte ca Mladici sa fie imbarcat in avionul care il ducea la Rotterdam. 'A plans cand si-a luat ramas bun de la sotia si sora lui', a povestit avocatul lui Mladici.
Ieri, capetele de acuzatie impotriva lui Mladici s-au mai imputinat. Procurorul TPIY a anuntat o noua 'versiune a actului de acuzare, care cuprinde acum numai 11 capete de acuzare, in loc de 15, cate avea anterior. 'Astazi am depus un act de acuzare modificat impotriva lui Ratko Mladici', a declarat procurorul Serge Brammertz, in cadrul conferintei de presa de ieri. Acuzatul va trebui sa raspunda pentru doua cazuri de genocid in loc de unul, precum si pentru persecutii, exterminare, deportari, acte inumane, acte de violenta, atacuri ilegale si luare de ostatici, crime impotriva umanitatii (cinci tipuri) si crime de razboi.