x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război civil pe străzile din New Delhi

Război civil pe străzile din New Delhi

de Şerban Mihăilă    |    27 Feb 2020   •   11:04
Război civil pe străzile din New Delhi

Cel puțin 20 de persoane au fost ucise, iar alte peste 190 rănite, în trei zile de confruntări violente pe străzile capitalei New Delhi, chiar în timpul primei vizite de stat a președintelui american, Donald Trump, în India. „Războiul civil” izbucnit spontan între mii de hinduși și mulsulmani a fost provocat de noua lege a cetățeniei. Ciocnirile au erupt încă de luni, între grupuri mari de manifestanţi care demonstrau în favoarea şi împotriva controversatei legislații.

 

Noua lege accelerează procesul de acordare a cetăţeniei pentru toate minorităţile religioase provenite din statele aflate în Asia de Sud, cu excepția celor de credință islamică. Adversarii săi susțin că legea contravine Constituţiei seculare din India, care tratează toate persoanele egal, indiferent de religia lor, şi, în același timp, reprezintă un pas spre marginalizarea minorităţii musulmane din ţară. De cealaltă parte, guvernul condus de partidul naţionalist Bharatiya Janata, al premierului Narendra Modi, susţine că legea nu îi va afecta pe cetăţenii indieni, fie ei hinduşi sau musulmani. Potrivit AP, cel puțin 20 de persoane au fost ucise, iar alte peste 190 rănite, dintre care 15 în stare critică, în confruntări violente de stradă izbucnite între hinduși și musulmani. Poliția a utilizat gaze lacrimogene și grenade de fum pentru a dispersa mulțimea dezlănțuită. De altfel, între persoanele decedate se numără un polițist și un membru al serviciilor indiene de informații. În timp ce mișcările de stradă zguduiau partea de nord-est a capitalei, premierul Modi era gazda unei primiri fastuoase a președintelui Trump, care a inclus o festivitate cu participarea a 100.000 de spectatori în onoarea liderului de la Casa Albă, o recepție extravagantă și ceremonia de semnare a achiziționării de tehnică militară americană, în valoare de peste trei miliarde de dolari. Modi a fost însă nevoit să rupă tăcerea asupra confruntărilor de stradă, făcând o scurtă referire la violențele din New Delhi printr-un mesaj pe Twitter: „Pacea și armonia ocupă un rol esențial pentru etosul Indiei. Fac un apel către surorile și frații mei din Delhi, cerându-le să mențină în permanență pacea și frăția”. Concomitent, oficialitățile din New Delhi i-au cerut ministrului de Interne, Amit Shah, să trimită armata în zone din capitală, afectate de confruntările de stradă. Violențele au escaladat marți, precizează AP, care citează locuitori ai capitalei. Potrivit unui martor citat, mulțimi de oameni înarmate cu bare de fier, cărămizi și bețe de bambus au atacat case locuite de musulmani. „După ce au pătruns cu forța în locuințe, atacatorii s-au dezlănțuit și i-au bătut pe cei aflați înăuntru, după care au distrus tot ce era în casă”, afirmă Rouf Khan, citat de AP. Alături de familia sa, Khan a reușit să fugă din calea hindușilor și s-a refugiat într-o moschee păzită de „mii de musulmani”.  

Critici virulente

O serie de membri ai Congresului SUA au criticat violențele din New Delhi. „Săptămâna aceasta, Trump a vizitat India, dar adevărata poveste ar trebui să fie violența comunitară care-i vizează pe musulmanii din Delhi chiar acum!”, a scris, pe Twitter, democrata Rashida Talib, membră a Camerei Reprezentanților. „Acum, 200 de milioane de musulmani din India sunt ținte în mișcare. Comunitate internațională trebuie să acționeze!”, a spus, la rândul lui, premierul pakistanez, Imran Khan, citat de AP. Sonia Gandhi, liderul opoziției indiene, i-a cerut ministrului de Interne, Amit Shah, să demisioneze. Ea a mai acuzat partidul naționalist al premierului Modi că a creat un climat de ură, iar liderii săi instigă la violență.

 

Nu știu dacă locuința ne-a fost incendiată, dar, când fugeam, am auzit oameni cerând să fie aruncat kerosen pentru a arde totul!”.

Rouf Khan, locuitor New Delhi

 

 

 

 

 

 

 

 

×