x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 269. Preşedintele Zelenski cere noi sancţiuni la adresa Rusiei şi consideră că un armistiţiu va înrăutăţi situaţia

Război în Ucraina, ziua 269. Preşedintele Zelenski cere noi sancţiuni la adresa Rusiei şi consideră că un armistiţiu va înrăutăţi situaţia

19 Noi 2022   •   07:48
Război în Ucraina, ziua 269. Preşedintele Zelenski cere noi sancţiuni la adresa Rusiei şi consideră că un armistiţiu va înrăutăţi situaţia
Sursa foto: Hepta

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut vineri noi sancţiuni din partea Occidentului în contextul atacurilor masive cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei, transmite dpa.

"Este necesar un nou pachet de sancţiuni europene", a spus preşedintele Zelenski într-un mesaj video adresat studenţilor irlandezi."Agresiunea rusă nu se opreşte nici măcar o singură zi. Aşa cum minciunile ruseşti adresate lumii nu se opresc niciodată. Prin urmare, pentru toate acestea presiunea internaţională asupra Rusiei nu ar trebui să se oprească nici măcar o singură zi", a declarat preşedintele Zelenski.

De asemenea, preşedintele ucrainean a acuzat Moscova că a încălcat declaraţia finală a summit-ului G20 din Bali, care a fost susţinută şi de Rusia, în numeroase puncte. Declaraţia a subliniat importanţa dreptului internaţional şi a unui sistem multilateral ca garanţi ai păcii şi stabilităţii. Cu toate acestea, Rusia continuă să distrugă relaţiile internaţionale în timp ce pretinde că luptă împreună cu toţi ceilalţi împotriva acestei destabilizări, a spus el. Moscova îşi mobilizează toate resursele "pentru a deveni cel mai mare stat terorist din istorie", a mai spus Zelenski.

Tot vineri,  Zelenski a respins ideea unui armistiţiu de scurtă durată cu Rusia, argumentând că aceasta nu ar face decât să înrăutăţească lucrurile."Rusia urmăreşte acum un scurt armistiţiu, un răgaz pentru a-şi recăpăta forţele. Ar putea fi văzut ca sfârşitul războiului, dar un astfel de răgaz nu va face decât să înrăutăţească situaţia"."O pace cu adevărat reală, durabilă şi cinstită nu poate veni decât din distrugerea completă a agresiunii ruse", a explicat presedintele ucrainian.

Viceministrul Apărării ucrainean: Războiul se va încheia până la sfârșitul primăverii

 Generalul-maior în retragere Volodimir Havrylov, viceministrul Apărării din Ucraina, spune că națiunea sa nu se va opri din luptă până la victorie și că nici măcar un atac nuclear rusesc nu ar pune capăt luptei duse pentru alungarea forțele invadatoare ale Kremlinului.

Forțele ucrainene ar putea fi din nou în Crimeea până la sfârșitul lunii decembrie, iar întregul război cu Rusia se va încheia până în primăvară, a prezis ministru adjunct al apărării ucrainean, Volodimir Havrylov, un general-maior în retragere, scrie Sky News.

Acesta a declarat că țara sa nu se va opri din luptă până la victorie și a luat în calcul chiar și posibilitatea unui atac nuclear rusesc.

Într-un interviu acordat Sky News, ministrul a declarat că, în opinia sa, probabilitatea unui atac atomic din partea Rusiei este scăzută, dar a precizat: „Da, ar fi o dramă”. El a continuat: „Pentru toată lumea va fi doar - Dumnezeu știe ce scenariu - dar aceasta (un atac nuclear tactic - n.r.) nu este o amenințare care să ne oprească să... continuăm războiul nostru”.

În ceea ce privește perspectiva unor discuții de pace cu Kremlinul, Havrylov a declarat că acestea vor avea loc numai după ce trupele rusești vor fi gata să părăsească fiecare centimetru din Ucraina, inclusiv peninsula Crimeea, pe care președintele Vladimir Putin a confiscat-o în 2014, și porțiuni din estul Ucrainei, care au fost deținute de separatiștii susținuți de Rusia în ultimii opt ani.

„Există o decizie în interiorul societății din Ucraina că mergem până la capăt”, a declarat el la Londra, în timpul unei călătorii în Marea Britanie în această săptămână.

„Nu contează ce fel de scenariu este pe masă. Oamenii au plătit mult sânge, multe eforturi pentru ceea ce am realizat deja. Și toată lumea știe că orice amânare sau conflict înghețat este doar continuarea acestui război împotriva existenței Ucrainei ca națiune”, a mai spus generalul.

Trupele ucrainene, cu armament occidental, au obținut o victorie extrem de importantă la începutul acestei luni, odată cu recucerirea orașului Herson, situat în sudul țării, forțând trupele rusești să se retragă înapoi pe malul estic al râului Dnipro. Acesta fusese singura capitală regională cucerită de Rusia.

Întrebat dacă acest succes a făcut ca alte obiective să pară mai probabile, cum ar fi recucerirea Crimeei, Havrylov a spus: „Este doar o chestiune de timp și, bineînțeles, am dori să o facem cât mai curând”.

El a spus că acest lucru ar putea fi ajutat de ceea ce se numește un eveniment „lebădă neagră” - ceva imprevizibil - care să se întâmple în Rusia, cum ar fi prăbușirea bruscă a regimului Putin.

„Cred că Rusia se poate confrunta cu o lebădă neagră în țara lor, în interiorul Rusiei, iar acest lucru poate contribui la succesul nostru cu Crimeea”, a declarat ministrul, vorbind într-o engleză fluentă.

A existat „și o opțiune militară, de asemenea, cu un fel de combinație de forțe, resurse și altceva”.

„Putem interveni în Crimeea, de exemplu, până la sfârșitul lui decembrie. Posibil, posibil. Nu este exclus să fie așa”, a adăugat el.

Havrylov a estimat că trupele ucrainene vor continua să lupte și în timpul iernii, exploatându-și elanul, în pofida condițiilor grele, cu temperaturi scăzute și epuizare.

El a precizat că nu au avut de ales, deoarece orice pauză în operațiuni ar oferi părții ruse o șansă mai mare de a-și reface stocurile și de a aduce întăriri.

„Ei sunt interesați doar să facă o pauză în acest război pentru a se regrupa, pentru a aduce mai mulți oameni din partea patriei... acesta este visul. De aceea... nu avem dreptul să ne oprim. Trebuie să avansăm”, a spus el.

În ceea ce privește momentul în care războiul se va încheia, Havrylov a declarat că, în calitate de militari, este important să fie pregătiți pentru o luptă lungă, dacă Rusia este capabilă să se întărească.

„Bineînțeles, în acest caz, războiul va dura ceva timp. Dar sentimentul meu este că, până la sfârșitul primăverii, acest război se va încheia”, a mai spus ministrul adjunct.

Volodimir Zelenski

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski sanctiuni Rusia