x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 221. Forțele ucrainene au cucerit orașul strategic Lyman din estul Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 221. Forțele ucrainene au cucerit orașul strategic Lyman din estul Ucrainei

02 Oct 2022   •   07:21
Război în Ucraina, ziua 221. Forțele ucrainene au cucerit orașul strategic Lyman din estul Ucrainei
Sursa foto: Hepta

Duminică, 2 octombrie 2022, este cea de-a 221-a zi de război în Ucraina.

Ucraina recucerește controlul asupra orașului Lyman

Ucraina a revendicat duminică controlul total asupra centrului logistic din estul țării, Lyman, fiind cea mai importantă victorie din ultimele săptămâni, pentru că oferă un potențial punct de staționare pentru noi atacuri în est și sporește presiunea asupra Kremlinului, potrivit Reuters.

Ucraina și-a luat revanșa după ce Putin a semnat decretele de alipire a celor patru regiuni care acoperă aproape o cincime din Ucraina.

Duminică, Lyman a fost recâștigat de forțele ucrainene.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că prin capturarea orașului, unde au fost arborate steaguri ucrainene pe clădirile civice, s-a demonstrat că Ucraina este capabilă să disloce forțele rusești și a arătat impactul pe care îl are asupra conflictului desfășurarea de către Ucraina a armelor occidentale avansate.

„Începând cu ora 12.30 (09.30 GMT), Lyman este complet eliberat”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un scurt clip video pe canalul său Telegram. „Mulțumesc trupelor noastre ... Glorie Ucrainei!”.

„În ultima săptămână, numărul steagurilor ucrainene în Donbas a crescut. Peste o săptămână vor fi și mai multe”, a declarat Zelenski într-o transmisiune anterioară, folosind numele pentru regiunile combinate Donețk și Luhansk.

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că Rusia își retrage trupele din Lyman din cauza „unei amenințări de încercuire”.

Acesta nu a menționat Lyman în actualizarea sa zilnică privind luptele din Ucraina de duminică, deși a declarat că forțele ruse au distrus șapte depozite de artilerie și rachete în regiunile ucrainene Harkov, Zaporojie, Mykolaiv și Donețk.

Armata ucraineană a declarat duminică seara că forțele sale au respins avansurile rusești în mai multe zone - în special în regiunea Donețk, în apropiere de Bakhmut și Spirne, chiar în interiorul regiunii Donețk, în apropiere de Lysychansk, un centru important din regiunea vecină Luhansk.

Forțele rusești au capturat Lyman de la Ucraina în luna mai și îl folosiseră ca centru logistic și de transport pentru operațiunile sale din nordul regiunii Donețk. Recucerirea sa de către trupele ucrainene este cea mai mare pierdere a Rusiei pe câmpul de luptă de la contraofensiva fulgerătoare a Ucrainei în nord-estul regiunii Harkov, în septembrie.

Controlul asupra Lymanului s-ar putea dovedi un „factor-cheie” pentru a ajuta Ucraina să recupereze teritoriul pierdut în regiunea vecină Luhansk, a cărei capturare completă a fost anunțată de Moscova la începutul lunii iulie, după săptămâni de progrese mărunte, a declarat guvernatorul Luhanskului, Serhiy Gaidai.

Importanța operațională a orașului Lyman se datorează faptului că domină un drum care traversează râul Siverskyi Donets, în spatele căruia Rusia a încercat să își consolideze apărarea, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Rusia a suferit probabil pierderi grele în timpul retragerii, a adăugat ministerul. Rusia avea între 5.000 și 5.500 de soldați în oraș înainte de atacul ucrainean, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt militar ucrainean.

Rusia anunță că trupele sale au părăsit orașul Lyman

Ministerul rus al Apărării afirmă că a retras trupele rusești din orașul strategic Lyman din estul Ucrainei, informează BBC.

„Din cauza amenințării de încercuire, trupele aliate au fost retrase din Krasnyi Lyman pe poziții mai bune”, a afirmat ministerul, citat de agențiile de presă rusești.

Krasnyi Lyman era vechiul nume sovietic pentru Lyman, în care forțele ucrainene spun că au intrat. Rusia își numește trupele „aliate”, fiind vorba și de luptătorii locali susținuți de Moscova.

Ofensiva de la Lyman a fost un „succes considerabil”, a afirmat un consilier al ministrului ucrainean al apărării.

Încercarea în curs de recucerire a orașului face parte dintr-o contraofensivă mai amplă a ucrainenilor de-a lungul liniei de front din est.

O grupare rusă de aproximativ 5.000 de soldați a primit șansa de a se preda.

Sâmbătă dimineața, pe rețelele de socializare a fost postat un videoclip care arată soldați ucraineni ridicând steagul ucrainean la intrarea în Lyman.

 

Rușii s-au retras din Lyman

×
Subiecte în articol: Lyman Rusia Ucraina