x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 233. Guvernatorul instalat de Moscova în Herson îi îndeamnă pe locuitori să evacueze regiunea

Război în Ucraina, ziua 233. Guvernatorul instalat de Moscova în Herson îi îndeamnă pe locuitori să evacueze regiunea

14 Oct 2022   •   06:37
Război în Ucraina, ziua 233. Guvernatorul instalat de Moscova în Herson îi îndeamnă pe locuitori să evacueze regiunea
Sursa foto: Hepta

Vineri, 14 octombrie 2022, este cea de-a 233-a zi de război în Ucraina.

Peste 600 de așezări eliberate în ultima lună, susține Ucraina

Peste 600 de așezări, dintre care 75 în regiunea strategică Herson, au fost eliberate de forțele armate ucrainene în ultima lună, afirmă oficiali ucraineni citați de Sky News.

502 așezări au fost eliberate în nord-estul regiunii Harkov, unde luna trecută forțele ucrainene au avansat adânc în liniile rusești, potrivit Ministerului ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar.

Alte 43 de așezări au fost eliberate în regiunea Donețk și șapte în regiunea Luhansk, a adăugat ministerul.

Herson, Donețk și Luhansk, împreună cu Zaporojie, au fost anexate de Moscova la sfârșitul lunii trecute, în timp ce o contraofensivă a forțelor ucrainene a avansat rapid în nord-est, est și sud.

Anexările au fost denunțate de Kiev și de Occident ca fiind ilegale.

Update Forțele ruse au lansat atacuri cu rachete asupra Harkovului și a regiunii Harkov. Astfel, a avut loc o lovitură în districtul Kholodnohirsk. Nu au fost înregistrate victime, potrivit guvernatorului regiunii, Oleg Sinegubov.

Există pagube la infrastructura critică din regiune, sunt posibile întreruperi temporare de energie electrică. Inginerii noștri de energie electrică lucrează deja pentru a restabili alimentarea cu energie electrică”, a scris el.

Guvernatorul instalat de Moscova în Herson îi îndeamnă pe locuitori să evacueze regiunea

Guvernatorul instalat de Rusia în Herson a făcut apel la locuitorii din regiunea ucraineană parţial ocupată să părăsească zona pe fondul luptelor dintre forţele ruse şi forţele ucrainene care avansează.

Într-o declaraţie video postată pe Telegram, Vladimir Saldo a cerut, de asemenea, în mod public ajutorul Moscovei pentru a transporta civili în Crimeea, peninsula de la Marea Neagră pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, şi în regiunile din sudul Rusiei, relatează Al Jazeera şi The Guardian.

El a declarat că Hersonul este lovit de un număr tot mai mare de atacuri cu rachete care provoacă „pagube serioase”, afirmând că infrastructura civilă este vizată.

Herson este una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat în septembrie.

×
Subiecte în articol: Ucraina