x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 302. Serghei Șoigu s-a deplasat pe linia frontului. Valeri Gherasimov dezvăluie obiectivele imediate ale armetei ruse

Război în Ucraina, ziua 302. Serghei Șoigu s-a deplasat pe linia frontului. Valeri Gherasimov dezvăluie obiectivele imediate ale armetei ruse

de Redacția Jurnalul    |    22 Dec 2022   •   17:03
Război în Ucraina, ziua 302. Serghei Șoigu s-a deplasat pe linia frontului. Valeri Gherasimov dezvăluie obiectivele imediate ale armetei ruse
Sursa foto: antena3CNN

Război în Ucraina, ziua 302. Mai mulți înalți oficiali ruși au fost răniți în orașul Donețk, în urma unor bombardamente ale forțelor ucrainene. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, s-a deplasat pe linia frontului. Totodată, șeful de Stat Major, Valeri Gherasimov, a spus care sunt obiectivele imediate ale armatei.

Forțele ruse vor să obțină controlul total al regiunii Donețk, spune șeful de Stat Major al armatei, generalul Valeri Gherasimov, scrie AFP.

"Situaţia pe linia frontului s-a stabilizat, principalele eforturi ale trupelor noastre se concentrează pe finalizarea eliberării teritoriului Republicii Populare Doneţk", a explicat acesta.

El a mai precizat că linia frontului are o lungime de circa 815 kilometri. Totodată, peste 1.300 de 'ţinte de importanţă critică' au fost lovite în Ucraina, fapt ce a "permis reducerea considerabilă a potenţialului de luptă al forţelor armate ucrainene".

Gerasimov a mai spus că sunt utilizate pentru prima dată arme hipersonice, cum este racheta Kinjal.

Acesta a făcut referire și la manevrele navale comune dintre China și Rusia în Marea Chinei de Est, desfășurate în perioada 21-27 decembrie 2022.
"Această cooperare este o reacţie naturală la acumularea agresivă de potenţial militar american în regiune. Scopul acestor exerciţii comune este creșterea capacității de a rezista noilor provocări şi ameninţări",  a punctat Gherasimov, care a ținut să sublinieze că cele două țări nu vor să creeze "noi alianţe sau noi clivaje în regiune, după exemplul Washingtonului".

Serghei Șoigu s-a depasat pe linia frontului

Ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, s-a aflat astăzi pe linia frontului din Ucraina pentru a inspecta pozițiile armatei ruse, anunță instituția, citată  de AFP.

Este a doua vizită a înaltului oficial rus din ultima săptămână. 

'În prima linie, Serghei Şoigu a verificat condiţiile de desfăşurare a personalului şi materialului militar şi a inspectat zonele de poziţionare a unităţilor militare, condiţiile de cazare şi de încălzire ale personalului', a transmis Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

Înalți oficiali ruși, răniți în Ucraina

Fostul vicepremier Dmitri Rogozin, ex-directorul general al agenției spațiale Roscosmos și un oficial pro-rus din Donețk, au fost răniți de bombardamentele lansate de forțele ucrainene în regiune.

La începutul lunii decembrie, Dmitri Rogozin a apărut la bordul unui obuzier rusesc îmbrăcat în costum NATO. Acesta este în prezent consultant militar al regiunilor Donețk și Lugansk, anexate de Federația Rusă. 

Un consilier al lui Rogozin a oferit informații despre starea de sănătate a acestuia. 

„Un hotel dintr-o suburbie a Doneţkului, care găzduia o echipă de consilieri militari condusă de Dmitri Rogozin, a fost bombardat. Dmitri are o rană la spate. A fost dus la spital. Viaţa sa nu este în pericol”, a spus consilierul.

De asemenea, și Vitali Hoţenko, responsabilul regiunii Donețk, a fost rănit. 

"Evident, a fost o lovitură ţintită. Specialiştii cred că s-a tras cu sistem de artilerie autopropulsată Caesar 155 mm, fabricat de compania franceză Nexter", a explicat consilierul lui Rogozin.

Forțele ucrainene au atacat, miercuri seara, cartierul Leninski din orașul Doneţk. Două persoane au fost ucise și altele rănite.

×