x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 334. Norvegia: 280.000 de soldați au fost răniți sau uciși pe front

Război în Ucraina, ziua 334. Norvegia: 280.000 de soldați au fost răniți sau uciși pe front

de Redacția Jurnalul    |    23 Ian 2023   •   16:02
Război în Ucraina, ziua 334. Norvegia: 280.000 de soldați au fost răniți sau uciși pe front
Sursa foto: Hepta

Armele occidentale sunt depozitate de forțele ucrainene la centralele nucleare, acuză Serviciul de informații externe al Rusiei (SVR), citat de Reuters.

Pene de curent în 5 zone din Ucraina 

Penele de curent au afectat 5 zone din Ucraina, luni dimineață, a anunțat operatorul sistemului de transport al energiei electrice, potrivit Sky News.

Cererea a depășit oferta luni, după ce centralele electrice și rețeaua de distribuție au fost avariate de atacurile cu rachete și drone rusești din 14 ianuarie, a anunțat Ukrenergo pe Telegram.

Limitele de consum au fost depășite în orașele Harkov, Dnipropetrovsk, Zaporojia, Liov și în provincia Volyn înainte de ora 9:00, ceea ce a dus la întreruperi.

Se așteaptă ca temperaturile să scadă până la -4 Celsius în Harkov în luni seara.

Reprezentanții Ukrenergo au declarat că „lucrează în mod constant pentru a restabili instalațiile avariate de atacurile inamice", dar „după fiecare atac al rușilor asupra infrastructurii energetice, recuperarea devine din ce în ce mai dificilă și durează mai mult".

Aceștia au adăugat că numeroase sisteme se află sub ocupație rusească, precum și majoritatea instalațiilor eoliene și solare din Ucraina.

Norvegia: 280.000 de soldați au fost răniți sau uciși pe front

Aproximativ 180.000 de soldați ruși și 100.000 de luptători ucraineni au fost răniți și uciși în război, transmite șeful armatei norgeviene. Totodată, alți 30.000 de civili au murit din cauza conflictului armat din Ucraina.

''Pierderile ruse se apropie de 180.000 de soldaţi morţi sau răniţi. Pierderile ucrainene sunt probabil de peste 100.000 de morţi sau răniţi. În plus, Ucraina are circa 30.000 de civili care au murit în acest război sinistru. Rusia este capabilă să continue mult timp acest război'', a precizat generalul Eirik Kristoffersen, şeful Statului Major al armatei norvegiene, într-un interviu pentru postul TV2, dar nu a precizat sursa informațiilor. 

El a mai spus că trebuie ca aviația rusă să nu poată avea acces în zona de conflict și să i se ofere Ucrainei tancuri de luptă. 

Cele două părți aflate în război nu au transmis bilanțuri credibile despre victime. 

Şeful armatei americane, generalul Mark Milley, a spus în noiembrie 2022 că peste 100.000 de soldați ruși au fost răniți sau au murit iar pierderile de partea ucraineană ar fi apropiate. În aceeași perioadă, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, declara că 100.000 de militari ucraineni au fost ucişi, iar apoi serviciul de presă i-a corectat afirmația spunând că este vorba despre morți și răniți. 

Pentru Ucraina, a subliniat şeful Statului Major al armatei norvegiene, este esenţial să poată menţine în continuare aviaţia rusă în afara zonei de luptă şi să primească tancuri occidentale, acestea din urmă fiindu-i necesare rapid pentru a putea desfăşura o contraofensivă de iarnă.

 Rusia acuză Kievul pentru depozitarea armamentului occidental la centralele nucleare

"Forţele armate ucrainene depozitează arme şi muniţie furnizate de Occident pe teritoriul centralelor nucleare", arată SVR.

Acesta transmite că lansatoarele de rachete HIMARS, muniția de artilerie și sistemele de apărare antiaeriană livrate de SUA se află la centrala nucleară Rivne, din nord-vestul Ucrainei de la sfârșitul anului trecut. 

Forțele ruse au ocupat centrala nucleară dezafectată de la Cernobâl în primele zile ale invaziei din februarie 2022 și deține controlul celei de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. 

Rusia și Ucraina s-au acuzat mult timp de bombardamente la Zaporojie, provocând îngrijorări privind riscul unui incident nuclear. Dar acestea au încetat după ajungerea unei echipe de experți a Agenţiei Internaţionale  pentru Energie Atomică (AIEA) la fața locului. 

Două sate din estul Ucrainei ocupate de forțele ruse. Un lider prorus în vizită la Soledar

Liderul prorus Denis Pușilin a apărut la Soledar, orașul unde s-au dus lupte grele în ultimele săptămâni. Rusia a revendicat cucerirera orașului, la 13 ianuarie, în timp ce forțele ucrainene neagă. 

"Am vizitat Soledar. Trebuia să înţelegem dacă e nevoie să desfăşurăm acolo puncte de ajutor umanitar. Au mai rămas foarte puţini locuitori. Luptătorii Wagner, care ne-au însoţit în timpul călătoriei, ne-au spus cât de sângeroase au fost luptele aici", a spus acesta pe Telegram. 

Totodată, el a acuzat luptătorii ucraineni că au vrut să distrugă minele de sare. 

Separatiștii proruși au anunțat cucerirera localităților Krasnopolivka şi Dvuretcie, din apropierea Soledar.
"La 23 ianuarie 2023, forţele armate ruse au eliberat Krasnopolivka şi Dvurecie", în regiunea Doneţk, au transmis aceștia pe Telegram.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
 

×