x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Războiul lui Putin contra Ucrainei a ajuns în Rusia

Războiul lui Putin contra Ucrainei a ajuns în Rusia

de Şerban Mihăilă    |    01 Iun 2023   •   07:00
Războiul lui Putin contra Ucrainei a ajuns în Rusia

Exploziile răsună în tot orașul, apărarea antiaeriană intră în acțiune, iar autoritățile fac declarații preliminare care confirmă un atac cu rachete sau drone. Aceasta a devenit o rutină familiară pentru ucraineni. La începutul săptămânii, însă, exploziile s-au auzit în capitala Rusiei, nu la Kiev. Războiul lui Putin împotriva Ucrainei a ajuns, se pare, acasă, la Moscova, marcând un punct de cotitură în derularea ostilităților. Cine seamănă vânt culege furtună, avertizează, din cealaltă tabără, un apropiat al președintelui Zelenski.

Un val de atacuri cu drone a lovit, marți, capitala rusă. Potrivit agenției de știri de stat RIA-Novosti, un aparat de zbor fără pilot a lovit etajele superioare ale unui bloc rezidențial din sud-vestul Moscovei, deteriorând fațada clădirii. Un altul a lovit un apartament de la etajul 14 al unei clădiri de pe Leninsky Prospekt, una dintre principalele artere ale orașului.

La momentul respectiv, primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, oferea informații actualizate pe „Telegram”, transmițând locuitorilor că serviciile de urgență se aflau la fața locului și că două persoane fuseseră rănite, niciuna dintre ele nefiind spitalizată. Câteva ore mai târziu, Sobyanin declara că rezidenții evacuați din clădirile de apartamente lovite de drone se întorceau acasă.

Adio, liniște!

În pofida veștilor aparent liniștitoare difuzate de autorități, este puțin probabil ca Moscova să se mai poată întoarce la status quo-ul său de viață, pe perioada a ceea ce Kremlinul numește, în mod eufemistic, „operațiunea militară specială” din Ucraina. 

De când președintele Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, în luna februarie a anului trecut, cea mai mare parte a Rusiei a fost scutită de genul de scene pe care ucrainenii le îndură în mod obișnuit.

În lunile care au trecut de atunci, regiunile din Rusia care se învecinează cu Ucraina au devenit însă ținta unor atacuri, iar oficialii locali au raportat bombardamente sporadice din partea ucraineană. Spre exemplu, Kremlinul a acuzat, săptămâna trecută, elicopterele ucrainene că au lovit în interiorul teritoriului rusesc, afirmații pe care Kievul nu le-a confirmat și nici nu le-a infirmat.

Mai mult, la începutul acestei luni, dronele de presupusă proveniență ucraineană au pătruns printre inelele de securitate care înconjoară Kremlinul, simbolul puterii din Rusia.

Kievul mustăcește

Ucraina a negat implicarea în atacul de marți, chiar dacă un oficial de rang înalt a dat de înțeles că Rusia culege acum ceea ce a semănat, după luni de bombardamente asupra orașelor ucrainene.

„Bineînțeles, ne face plăcere să urmărim și să prezicem o creștere a atacurilor!”, a spus consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak. „Dar, bineînțeles, nu avem nimic de-a face în mod direct cu aceste atacuri.”, a adăugat el.

„Ceea ce se întâmplă și se intensifică în prezent în Rusia este plata karmică pe care Rusia o va face treptat, în formă agravată, pentru tot ceea ce comite în Ucraina.”, a mai afirmat Podolyak.

Moment de cotitură

Loviturile de marți par a urma un tipar diferit față de atacurile anterioare. În primul rând, acestea nu au constituit o lovitură simbolică asupra statului rus, cum a fost raidul cu dronă asupra Kremlinului. 

În schimb, atacurile au părut să se focalizeze asupra unor obiective aflate aproape de inima elitei politice și economice a Rusiei. O parte dintre dronele utilizate au lovit sau au survolat Rublyovka, o suburbie exclusivistă din sud-vestul Moscovei, unde oligarhi, politicieni și înalți funcționari locuiesc în comunități închise, de lux. Zona este, de asemenea, foarte aproape de reședința Novo-Ogaryovo a lui Putin, unde se știe că liderul rus își petrece cea mai mare parte a timpului.

Parlamentarul rus Alexander Khinshtein a dezvăluit că mai multe drone au fost doborâte în Rublyovka, inclusiv una în Ilyinskoye, un sat situat la aproximativ trei kilometri și jumătate de Novo-Ogaryovo. 

Într-o teleconferință cu reporterii, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Putin s-a aflat la Kremlin după loviturile asupra Moscovei. El a precizat că președintele „a primit informații direct de la agențiile de aplicare a legii, de la Ministerul pentru Situații de Urgență, de la primarul Moscovei și de la guvernatorul regiunii Moscova”, după ce și-a început ziua de lucru mai devreme.

„Toată lumea a lucrat în mod corespunzător”, a declarat Peskov. „Sistemul de apărare aeriană a funcționat, de asemenea, bine. În mod clar, vorbim aici despre răspunsul regimului de la Kiev la loviturile noastre foarte eficiente asupra unuia dintre centrele lor de decizie.”, a spus Peskov.

Potop de critici la adresa conducerii armatei

Simbolistica atacului de la Rublyovka nu i-a scăpat însă lui Evgheni Prigojin, controversatul șef al companiei militare private „Wagner”, angrenată în luptele fără sfârșit din jurul orașului ucrainean Bahmut.

Răspunzând la o întrebare a unui jurnalist, liderul mercenarilor s-a lansat într-o tiradă plină de înjurături contra conducătorilor Ministerului rus al Apărării.

„De ce naiba permiteți ca aceste drone să lovească Moscova?”, s-a întrebat Prigojin. „Dronele zboară spre Rublyovka, spre casele voastre, la naiba! Iar voi lăsați casele voastre să ardă!”, a tunat el.

Prigojin nu ratează nicio ocazie de a face de râs conducerea militară de la Moscova, exceptându-l, bineînțeles, pe președintele Putin.

Șeful mercenarilor din „Wagner” - ale cărui ambiții politice au devenit în mod surprinzător mai mult decât evidente în ultimele luni - este implicat într-o dispută publică acerbă cu generalii de la Moscova și a acuzat Ministerul rus al Apărării că nu face „absolut nimic” pentru a moderniza dronele și sistemele de apărare împotriva dronelor.

„Vorbind din postura unei persoane care înțelege oarecum acest lucru, vă pot spune că acum mulți ani a fost necesar să ne ocupăm de aceste programe de drone, iar acum suntem cu ani în urma adversarilor noștri; ani, poate decenii!”, a avertizat el.

Nu este foarte clar dacă nu cumva atacul asupra Moscovei a fost un alt moment oportun pentru Prigojin de a-și continua tirada împotriva ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu. Indiferent de agenda personală a șefului „Wagner”, rămân însă numeroase semne de întrebare asupra modului în care un val de aparate de zbor pilotate de la distanță a reușit să pătrundă în spațiul aerian extrem de protejat al Moscovei, asupra locului de unde dronele au fost lansate, precum și asupra identității autorilor atacului.

Ministerul condus de Șoigu a susținut, pe de altă parte, că apărarea aeriană a funcționat. Într-un comunicat oficial se precizează că toate dronele au fost distruse, trei fiind anihilate de războiul electronic, iar alte cinci, doborâte de rachete sol-aer. Expertul rus în drone Denis Fedutinov, care a fost citat frecvent de agenția de știri de stat TASS în trecut, a speculat că atacurile au fost un efort de a sonda apărarea aeriană a Rusiei.

„Scopul raidului a fost, probabil, de a testa apărarea aeriană a Moscovei și de a descoperi vulnerabilitățile acesteia.”, a declarat el.

Indiferent de obiectivul pentru care au fost lansate vehiculele pilotate de la distanță, atacurile cu drone de marți sunt considerate o rușine pentru armata rusă.  

Rămâne de văzut dacă acest raid este primul dintr-un șir de atacuri mai ample, care îi vor ține pe moscoviți sub teroare, pe fondul semnalelor unei iminente contraofensive ucrainene.

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: razboi putin ucraina