x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 332. SUA spune că Ucraina trebuie să pregătească o contraofensivă majoră

Război în Ucraina, ziua 332. SUA spune că Ucraina trebuie să pregătească o contraofensivă majoră

de Redacția Jurnalul    |    21 Ian 2023   •   18:03
Război în Ucraina, ziua 332. SUA spune că Ucraina trebuie să pregătească o contraofensivă majoră
Sursa foto: Hepta

Sâmbătă, 21 ianuarie 2023, este cea de-a 332-a zi de război în Ucraina.

Operațiuni ofensive ale forțelor ruse în regiunea Zaporojie

''În direcţia Zaporojie, în urma unor operaţiuni ofensive, unităţile Districtului militar de est au câştigat linii şi poziţii mai favorabile'', a declaratpurtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov, citat de AFP.
Au fost uciși 30 de luptători ucraineni şi au fost distruse mai multe vehicule militare.

Bloggerii ruși au anunțat, sâmbătă, o ofensivă în zona Orihiv şi Huliaipole, unde spun că a fost cucerită prima linie de apărare ucraineană. Site-ul Rybar, apropiat Ministerului Apărării, a transmis că au fost cucerite câteva sate. Ministerul nu a confirmat informaţia. 

De cealaltă parte, Statul Major ucrainean a anunțat doartiruri de artilerie în zonă.

Ucraina acuză că indecizia Occidentului ucide luptătorii ucraineni

Un consilier al președintelui Volodimir Zelenski spune că precauția și lentoarea cu care se iau deciziile privind trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina costă vieți, scrie The Guardian.

Mihailo Podolyak a transmis, sâmbătă, pe Twitter frustrarea sa față de „indecizia globală” privind furnizarea de arme către Ucraina.

„Veți ajuta oricum Ucraina cu armele necesare și vă veți da seama că nu există altă opțiune pentru a pune capăt războiului decât înfrângerea Rusiei. Dar indecizia de astăzi omoară mai mulți dintre oamenii noștri. Fiecare zi de întârziere înseamnă moartea unor ucraineni”.

Declarația vine în contextul în care președintele american Joe Biden a spus, vineri seara, că „Ucraina va primi tot ajutorul de care are nevoie”, răspunzând la o întrebare privind intenţia Poloniei de a oferi armatei ucrainene tancuri de fabricaţie germană.

Reprezentanţii statelor occidentale nu au ajuns la niciun acord, cu ocazia reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, desfăşurată la Baza militară americană de la Ramstein, Germania, în privind furnizării de tancuri ultramoderne Ucrainei.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunţat că Guvernul de la Berlin analizează posibilitatea de a livra tancuri Leopard Ucrainei, dar, deocamdată, nu a luat nicio decizie în acest sens. Situaţia confirmă persistenţa disensiunilor între Germania şi SUA.

Un fost militar american a fost ucis pe frontul din Ucraina

Membru al unei unități de comando, care a dezertat în 2019, Daniel Whitney Swift, a fost omorât în această săptămână.

"US Navy poate confirma că un fost militar de marină a fost ucis la Dnipro, pe 18 ianuarie. Nu pot spune nimic desprer motivul pentru care acesta se afla în Ucraina", a spus un purtător de cuvânt al Marinei Militare a SUA, citat de AFP.

Acesta a făcut parte din unitatea de elită Navy Seals.

SUA descurajează cetățenii să lupte în Ucraina dar mulți au mers pe front și uciși în această țară.

Ucraina trebuie să pregătească o contraofensivă majoră

Forțele ucrainene să nu se cramponeze pe orașul Bahmut, din estul țării, spune un înalt oficial american, care a preferat să-și păstreze anonimatul, scrie AFP.

Acesta precizează că este important ca forțele ucrainene să fie pregătite să respingă ofensiva din estul Ucainei, planificată de armata rusă în această primăvară.

El mai consideră însă că prelungirea confruntărilor din Bahmut va  afecta Rusia, care are acum o superioritate umană și de artilerie mai mare. Însă victoria forțelor ruse la Bahmut nu este importantă deoarece luptătorii ucraineni se pot retrage pe poziții mai bune. Între timp, luptătorii ucraineni antrenați pentru folosirea armamentului occidental și instruiți în SUA ar avea timp să se întoarcă pe front pentru a forma unități care ar putea susține o ofensivă în sudul țării. Acesta a mai precizat că asistența militară americană se află pe drum spre Ucraina, printre care și sute de blindate.

În ultimele săptămâni s-au dus lupte grele în această zonă, cu pierderi umane de ambele părți. 

De asemenea, și John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby,  a reafirmat că grupul paramilitar Wagner se pregătește să "să arunce oameni într-o maşină de tocat carne" pentru a cuceri Bahmut şi oraşul apropiat Soledar.

"Chiar dacă reuşesc să ia Bahmut şi Soledar, asta nu va schimba dinamica strategică pe câmpul de luptă. Nu înseamnă că forțele ucrainene ar fi brusc în defensivă şi pe punctul de a pierde", a precizat acesta.

 

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia razboi