x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Războiul din Ucraina a decis soarta alegerilor din Letonia

Războiul din Ucraina a decis soarta alegerilor din Letonia

03 Oct 2022   •   09:39
Războiul din Ucraina a decis soarta alegerilor din Letonia
Sursa foto: Hepta

Pe fondul războiului din Ucraina, partidul de centru-dreapta Noua Unitate al prim-ministrului în funcţie, Krisjanis Karins (foto), a câştigat alegerile legislative din Letonia, potrivit rezultatelor finale publicate duminică seara, în timp ce formațiunile politice apropiate minorităţii ruse au înregistrat rezultate slabe, transmite AFP.

Noua Unitate a obţinut 18,97% din voturi şi devine prima forţă în parlament, cu 26 de deputaţi, potrivit Comisiei Electorale Centrale.

Rezultatele scrutinului sporesc şansele lui Karins de a fi însărcinat de către preşedintele Egils Levits să formeze următorul guvern de coaliţie în această ţară baltică cu o populaţie de de 1,8 milioane de locuitori.

„Cred că războiul din Ucraina a jucat foarte mult în favoarea domnului Karins şi a Noii Unităţi, pentru că sunt foarte puternici în domeniul afacerilor externe, ceea ce este foarte important pentru Letonia din punctul de vedere al securităţii naţionale.”, a declarat politologul Filips Rajevskis pentru AFP.

În total, şapte formaţiuni vor fi prezente în parlamentul unicameral care are o sută de locuri. Două dintre ele, Lista Unită (Verzii şi partidele regionale, centru, 15 deputaţi) şi Alianţa Naţională (centru-dreapta, 13 deputaţi) par bine plasate pentru a se alătura Noii Unităţi în cadrul unei coaliţii care ar beneficia de o majoritate de 54 de deputaţi.

Rezultatele alegerilor au confirmat declinul partidului social-democrat Armonie, apropiat de minoritatea rusofonă, care reprezintă 30% din populaţie. Ajunsă în mod regulat în fruntea alegerilor legislative timp de un deceniu fără să îşi găsească vreodată un aliat cu care să guverneze şi obţinând aproape 20% la alegerile din 2018, partidul a cunoscut de atunci un declin treptat, accentuat de cazurile de corupţie, care l-au făcut să piardă primăria capitalei Riga.

×
Subiecte în articol: letonia