x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Războiul din Ucraina forțează China să regândească cum și când ar putea invada Taiwanul

Războiul din Ucraina forțează China să regândească cum și când ar putea invada Taiwanul

de Şerban Mihăilă    |    22 Iul 2022   •   07:20
Războiul din Ucraina forțează China să regândească cum și când ar putea invada Taiwanul

Cu gândul la o eventuală ofensivă asupra Taiwanului, China urmărește cu mare atenție derularea războiului din Ucraina, învățând din greșelile strategice ale rușilor și examinând reacția Occidentului la agresiunea Moscovei. Șeful CIA este de părere că experiența Rusiei în Ucraina influențează calculele Beijingului asupra  momentului și modului în care ar putea invada insula separatistă.

Directorul CIA, Bill Burns, consideră că liderii chinezi sunt „neliniștiți” de războiul Rusiei, iar acest lucru poate influența planurile lor privind posibila utilizare a forței împotriva Taiwanului.

Prezent la Forumul de securitate Aspen, Burns a minimalizat speculațiile potrivit cărora președintele chinez, Xi Jinping, ar putea ataca Taiwanul, după o reuniune cheie a Partidului Comunist, care va avea loc în cursul acestui an.

„Riscurile acestui scenariu devin mai mari, credem noi, ceva mai încolo, în acest deceniu”, a spus Burns, adăugând: „Nu aș subestima însă determinarea președintelui Xi de a afirma controlul Chinei” asupra Taiwanului autoguvernat.

Eșecul Moscovei, disecat la Beijing

Burns a declarat că autoritățile de la Beijing sunt „neliniștite” atunci când privesc la războiul de cinci luni al Rusiei în Ucraina, pe care l-a caracterizat drept un „eșec strategic” al președintelui Vladimir Putin, deoarece acesta spera să răstoarne guvernul de la Kiev în decurs de numai o săptămână.

„Sentimentul nostru este că, foarte probabil, contează mai puțin întrebarea dacă liderii chinezi ar putea alege, peste câțiva ani, să folosească forța pentru a controla Taiwanul, ci, mai degrabă, cum și când ar face acest lucru”, a spus el. 

Potrivit șefului CIA, după toate aparențele, China a învățat - urmărind derularea ostilităților de pe frontul ucrainean - că „victoriile rapide și decisive nu se obțin cu o forță sub așteptări”.

„Bănuiesc că lecția pe care conducerea și armata chineză o trag este că trebuie să acumuleze o forță copleșitoare, dacă vor să ia în calcul acest lucru în viitor”, a afirmat Burns. De asemenea, China a învățat, probabil, că trebuie să „controleze spațiul informațional” și „să facă tot ce poate pentru a-și consolida economia contra potențialelor sancțiuni”, a adăugat oficialul de la Washington.

Poziționându-se pe linia evaluărilor americane anterioare, Burns a mai declarat că SUA nu cred că Beijingul oferă sprijin militar Rusiei, în ciuda susținerii sale retorice acordate Kremlinului.

El a precizat că, deși a intensificat achizițiile de energie rusească, China pare foarte atentă să nu se aleagă cu sancțiuni din partea Occidentului.

China ar prefera evitarea conflictului

Vorbind înaintea lui Burns la forumul din Munții Stâncoși, ambasadorul Chinei în SUA, Qin Gang, a declarat că Beijingul preferă în continuare „reunificarea pașnică”.

El a acuzat însă SUA că sprijină forțele care cer independența Taiwanului, acolo unde președintele Tsai Ing-wen a revendicat deja o identitate separată a insulei. „Numai prin aderarea strictă la politica unei singure Chine, numai prin unitatea tuturor pentru a constrânge și a ne opune independenței Taiwanului putem avea o reunificare pașnică!”, a adăugat ambasadorul.

Considerat de China o „provincie rebelă”, care va reveni la „patria-mamă”, Taiwan are guvern propriu și este, de facto, un stat independent. Cu toate acestea, autoritățile din Taipei nu și-au declarat în mod oficial independența față de Beijing. 

Taiwan a început să acționeze însă ca o națiune independentă încă din 1949, de la sfârșitul războiului civil chinez, atunci când guvernul naționalist, înfrânt, s-a refugiat pe insulă, după victoria comuniștilor lui Mao Zedong, care au preluat puterea la Beijing, proclamând Republica Populară Chineză. Taiwan a ales să-și păstreze numele de Republica China, ca stat separat. 

Cu peste 23 de milioane de locuitori, Taiwan este cel mai populat dintre statele care nu sunt membre ale ONU și este recunoscut de numai 23 de țări. În numele principiului „unei singure Chine”, Beijingul interzice partenerilor săi să întrețină relații diplomatice cu insula, iar insistențele chinezilor au dus, în 1979, la întreruperea oficială a relațiilor dintre Washington și Taipei. 

Cu toate acestea, colaborarea dintre SUA și Taiwan a continuat în mod neoficial, americanii fiind principalii protectori ai taiwanezilor. De altfel, în pofida aparentei izolări diplomatice, Taiwan a devenit, cu ajutorul SUA, una dintre economiile în expansiune din zona asiatică, iar administrațiile americane au intensificat în ultimii ani sprijinul acordat insulei, pe fondul războiului economic dintre Beijing și Washington.

În conformitate cu o lege adoptată de Congresul american, SUA trebuie să furnizeze arme Taiwanului pentru autoapărarea sa. Mai mult, președintele american, Joe Biden, a declarat, în luna mai, că SUA sunt pregătite să folosească forța pentru a apăra Taiwanul de un atac chinezesc, părând să elimine astfel ambiguitatea de lungă durată cu privire la o posibilă implicarea militară a Washingtonului într-un eventual conflict. 


 

×
Subiecte în articol: Ucraina China taiwan