x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Războiul expulzărilor

Războiul expulzărilor

de Vitalie Calugareanu    |    03 Ian 2008   •   00:00
Războiul expulzărilor

Corespondenţă din Chişinău
Disciplina muncii incepe cu preoţii din Mitropolia Basarabiei. Autorităţile de la Chişinău au declanşat controlul permiselor de muncă pentru preoţii subordonaţi Bisericii Ortodoxe Romăne care slujesc peste Prut. Pănă acum au fost expulzaţi doi preoţi romăni, iar Mitropolitul Basarabiei a fost percheziţionat corporal de poliţişti sub pretextul căutării de droguri.

Corespondenţă din Chişinău
Ultimul gest de intoleranţă la orice prezenţă romănească in Republica Moldova făcut de autorităţile de la Chişinău este expulzarea a doi preoţi romăni care aparţin Mitropoliei Basarabiei.

Autorităţile comuniste de la Chişinău au expulzat de Sărbători doi preoţi romăni care activau in cadrul Mitropoliei Basarabiei, pe motiv că respectivii slujitori ai bisericii nu au obţinut permis de muncă de la autorităţile moldovene. Preoţii sunt parohul bisericii din satul Manta şi cel al bisericii din satul Vadul lui Isac, ambele din raionul Cahul.


FORŢAT. Preotul Iulian Budescu, care, din 2001, este parohul bisericii din Manta, a fost informat de poliţie despre o decizie a Ministerului de Interne prin care este obligat să părăsească in zece zile teritoriul Republicii Moldova, cu interdicţie de a mai trece Prutul timp de trei ani. El trebuie să părăsească Republica Moldova cel mai tărziu pănă la data de 6 ianuarie, iar, in caz contrar, va fi expulzat cu forţa de poliţie. Preotul a spus că va contesta decizia de expulzare a autorităţilor de la Chişinău. O măsură similară a fost aplicată şi parohului din satul Vadul lui Isac, căruia grănicerii moldoveni i-au interzis să revină in Republica Moldova. Decizia de expulzare a prelaţilor survine la doar căteva săptămăni după ce Chişinăul a expulzat doi diplomaţi romăni.


TRAFICANT. In ajunul Crăciunului, grănicerii moldoveni l-au reţinut la vamă, in timp ce se intorcea din Romănia, şi pe IPS Petru, mitropolit al Basarabiei. Grănicerii i-au percheziţionat maşina, spunăndu-i că sunt informaţi că el ar transporta droguri. După patru ore de investigaţii şi după ce a dat scris că nu deţine droguri, mitropolitul a fost eliberat. IPS Petru spune că gestul autorităţilor are o vădită tentă politică şi se inscrie in planul comuniştilor guvernanţi moldoveni de a se răzbuna pe tot ce este romănesc. El a mai spus că in ultima vreme, practic, toţi preoţii Mitropoliei Basarabiei au fost vizitaţi de poliţie.


Revelion cu surprize comuniste la Chişinău

Â
 SUB TRATAMENT. Pe forumurile mai multor pagini de internet scrie că Vladimir Voronin s-ar afla, neoficial, in evidenţă pentru alcoolism

Colindătorii care i-au vizitat la sfărşitul anului trecut in Parlament pe deputaţii moldoveni au schimonosit o colindă interpretată de Paula Seling doar pentru ca aceasta să placă comuniştilor. Ei au inlocuit sintagma "colinde romăneşti" cu "colinde... impărăteşti". Versul original este: "Colindăm, colindăm iarna,/ Pe la uşi pe la fereşti,/ Colindăm, colindăm iarna/ Cu colinde romăneşti". Deputaţii din opoziţia proeuropeană s-au revoltat şi au incercat să-i bruieze pe colindători, căntănd, din fotolii, forma originală a colindei.

După ce a luptat cu poliţia impotriva bradului instalat in Piaţa Marii Adunări Naţionale de primarul liberal de Chişinău, Dorin Chirtoacă, in ajunul Crăciunului pe stil nou, preşedintele Voronin a inaugurat "bradul republican", in acelaşi loc, cu două zile inainte de Revelion. Ceremonia nu s-a desfăşurat insă fără incidente. Un reporter al unei agenţii de presă care il filma pe şeful statului a fost luat pe sus chiar din faţa preşedintelui şi tărăt sub privirile lui de persoane necunoscute, care se presupune că fac parte din garda de corp a lui Vladimir Voronin. Reporterul Tudor Darie a spus că cei care l-au tărăt prin noroi nu i-au prezentat nici o explicaţie şi au refuzat să se legitimeze. "Trăim intr-o ţară in care jurnaliştii sunt tărăţi prin noroi sub privirile şefului statului, iar libertatea de exprimare se degradează pe zi ce trece", a menţionat Tudor Darie.

×
Subiecte în articol: externe