x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Războiul lui Putin zguduie neutralitatea europeană 

Războiul lui Putin zguduie neutralitatea europeană 

de Şerban Mihăilă    |    17 Mai 2022   •   07:40
Războiul lui Putin zguduie neutralitatea europeană 

Într-un moment în care Finlanda și Suedia sunt tot mai aproape să solicite aderarea la NATO, din cauza invaziei rusești în Ucraina, lista țărilor europene neutre sau nealiniate este pe punctul să se micșoreze. Planul lui Putin de a diminua influența blocului militar transatlantic în Europa se întoarce acum, în mod neașteptat, contra Kremlinului.

 

Războiul declanșat de Moscova aruncă țări nealiniate, care până mai ieri se străduiau să nu supere Rusia, direct în brațele NATO, dând peste cap calculele inițiale ale președintelui rus. State cândva neutre oferă acum Ucrainei finanțare și arme, considerându-l pe Putin un paria internațional.

Preocupările de securitate legate de conflictul militar din Ucraina au schimbat strategiile de decenii ale Finlandei și Suediei în relația cu Rusia, determinând și alte țări, în mod tradițional neutre, să regândească ce înseamnă cu adevărat acest statut pentru ele.

Lista țărilor nealiniate se micșorează

Deși membrii Uniunii Europene și-au luat angajamentul să se protejeze militar reciproc în cazul unui atac extern, înțelegerea rămâne în mare parte numai pe hârtie, în condițiile în care forța NATO eclipsează cu mult capacitatea de apărare colectivă a blocului european.  

În acest context, lista statelor europene care au prevăzut conceptul de „neutralitate” în legile lor sau care, în general, se consideră nealiniate se poate diminua. Agenția AP prezintă o listă a câtorva dintre aceste țări, care, în funcție de derularea războiului din Ucraina, se pot gândi să-și reevalueze statutul. 

ELVEȚIA

Foarte probabil cea mai renumită țară nealiniată din Europa, Elveția are trecut conceptul de neutralitate în constituția sa, iar alegătorii elvețieni au decis cu zeci de ani în urmă să nu facă parte din UE. 

Guvernul de la Berna a fost însă foarte preocupat în ultimele săptămâni să explice conceptul de neutralitate, după ce a decis să susțină sancțiunile UE împotriva Rusiei. Concomitent, în aceste zile, „neutralitatea elvețiană” este analizată intens în mass-media locale. 

Cu toate acestea, există puține șanse ca Elveția să se îndepărteze și mai mult de neutralitatea ei: executivul său federal a cerut deja Germaniei să nu trimită echipamente militare elvețiene în Ucraina.

Partidul populist, de dreapta, care deține cele mai multe locuri în parlament, a ezitat în privința adoptării unor măsuri suplimentare contra Rusiei, sugerând că elvețienii își protejează încă rolul de mediatori în conflictele internaționale. 

Deocamdată, Elveția pare să vrea să rămână un centru pentru acțiunile umanitare și promovarea drepturilor omului, iar neutralitatea contribuie enorm la consolidarea acestui statut.

AUSTRIA

Neutralitatea Austriei este o componentă-cheie a democrației sale moderne. Ca o condiție pentru ca forțele aliate să părăsească țara și pentru a-și recăpăta independența, în 1955, Austria s-a declarat neutră din punct de vedere militar.

Încă de la începutul invaziei din Ucraina, cancelarul Karl Nehammer a reușit să găsească un echilibru în privința poziției Austriei. El a susținut că țara sa nu intenționează să își schimbe statutul de securitate. În același timp, Nehammer a precizat că neutralitatea militară nu înseamnă neapărat o neutralitate morală, iar Austria condamnă ferm acțiunile Rusiei în Ucraina.

IRLANDA

Neutralitatea Irlandei este neclară de multă vreme. „Nu suntem neutri din punct de vedere politic, dar suntem neutri din punct de vedere militar.”, a rezumat premierul Micheal Martin poziția țării sale, la începutul acestui an.

Războiul din Ucraina a redeschis dezbaterea despre însemnătatea neutralității irlandeze. Drept răspuns la invazie, Irlanda a impus sancțiuni Rusiei și a trimis ajutoare neletale Ucrainei.

Irlanda mai participă la grupurile de luptă ale UE, în cadrul eforturilor blocului comunitar de a-și armoniza armatele.

MALTA

Potrivit constituției malteze, mica insulă mediteraneeană este oficial neutră, urmând o politică de „nealiniere și refuzând să participe la orice alianță militară”. 

Președintele maltez, George Vella, a condamnat însă, săptămâna trecută, războiul din Ucraina.

CIPRU

Relațiile Ciprului cu SUA au crescut considerabil în ultimul deceniu, dar aderarea la NATO rămâne în afara discuției, cel puțin pentru moment.

Președintele acestei națiuni insulare, divizată etnic, a declarat, sâmbătă, că „este mult prea devreme” pentru a lua în considerare o astfel de mișcare, care ar întâmpina opoziția puternică a Turciei.

Marea Britanie, membră a NATO, are două baze militare suverane în Cipru, care găzduiesc un post de ascultare sofisticat pe coasta de est, operat și de personal american.

Dar Cipru dorește să mențină o aparență de neutralitate și a permis navelor de război rusești să se realimenteze în porturile cipriote. Permisiunea a fost suspendată, însă, după începerea războiului din Ucraina.

 

 

„Acesta este punctul-cheie al neutralității: înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiți!”

Samuel Kruizinga, istoric la Universitatea din Amsterdam

×