x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reacţia impresionantă a unei mame proaspăt îndoliate

Reacţia impresionantă a unei mame proaspăt îndoliate

de Marina Constantinoiu    |    Istvan Deak    |    02 Iul 2014   •   19:42
Reacţia impresionantă a unei mame proaspăt îndoliate
“O crimă este o crimă, oricare ar fi naţionalitatea sau vârsta celui ucis. Nu există justificare sau iertare”.
Acum 20 de zile, trei adolescenţi israelieni erau răpiţi. Timp de 18 zile, forţele israeliene au lansat operaţiuni de căutare a celor trei, sperând că-i vor găsi în viaţă. N-a fost să fie aşa. Cei trei au fost găsiţi morţi.
Familia lui Naftali Frankel, unul dintre cei trei tineri găsiţi morţi după răpirea lor, denunţă uciderea lui Mohammad Khdeir, un tânăr palestinian al cărui cadavru, purtând urme de violenţe, a fost găsit la Ierusalim miercuri dimineaţa.

“Act oribil şi şocant”
Familia a condamnat răpirea şi uciderea lui Khdeir într-un aparent atac de răzbunare a uciderii celor trei israelieni. “Nu ştim exact ce s-a întâmplat în Ierusalimul de Est. Cazul e în mâna poliţiei. Dar dacă acest tânăr arab a fost ucis din motive naţionaliste, este un act oribil şi şocant”, a afirmat familia Frankel într-un comunicat citat de lexpress.fr.
“Nu există diferenţă, când e vorba despre sângele vărsat. O crimă este o crimă, oricare ar fi naţionalitatea sau vârsta. Nu există nicio justificare, nici iertare, nici ispăşire”, adaugă familia.
Mohammad Abou Khdeir, în vârstă de 16 ani, a fost răpit când făcea autostopul în cartierul Shouafat, din Ierusalimul de Est. Cadavrul său a fost descoperit după câteva ore, purtând urme de violenţă, la marginea unei păduri. Rudele adolescentului palestinian au afirmat că tânărul a fost răpit în zorii zilei din faţa casei sale.
Corpurile neînsufleţite ale celor trei tineri israelieni - Naftali Frankel (16 ani), cu dublă cetăţenie israeliano-americană, Eyal Yifrach (19 ani) şi Gilad Shaer (16 ani) - au fost găsite luni în împrejurimile localităţii Halhoul, în sudul Cisiordaniei.

Confruntări între palestinieni şi poliţia israeliană
Descoperirea corpului neînsufleţit al adolescentului palestinian a provocat izbucnirea unor confruntări între palestinieni şi poliţia israeliană.
Potrivit declaraţiilor rudelor, ocupanţii unei maşini de culoare albă l-au luat cu forţa pe tânăr şi l-au băgat în vehicul, care a luat-o apoi pe o şosea ce duce spre Tel Aviv. Corpul neînsufleţit al acestuia a fost găsit mai târziu într-o pădure.
Palestinienii cred că este vorba de un act de răzbunare comis de către colonişti evrei ca urmare a răpirii şi uciderii celor trei tineri israelieni în Cisiordania. Oficialii israelieni au acuzat mişcarea palestiniană radicală Hamas de comiterea triplului asasinat.
Ca urmare a descoperirii corpului neînsufleţit al adolescentului palestinian, zeci de palestinieni - circa 200, potrivit poliţiei israeliene, citată de AFP - din Ierusalimul de Est s-au confruntat cu forţele poliţiei israeliene, asupra cărora au aruncat cu pietre şi cocteiluri molotov. Protestatarii au dat foc, de asemenea, la pneuri şi pubele şi au provocat pagube la trei staţii de cale ferată pe principala şosea din Ierusalim care trece prin Shouafat şi în apropiere de cartierul Beit Hanina.
Poliţia a ripostat cu grenade asurzitoare şi cu gloanţe de cauciuc, potrivit martorilor oculari, citaţi de agenţia germană de presă DPA, care au precizat că un corespondent şi un cameraman al televiziunii palestiniene au fost uşor răniţi.
Conform corespondentului agenţiei France Presse, peste 30 de palestinieni au fost răniţi cu gloanţe de cauciuc, inclusiv doi jurnalişti ai televiziunii palestiniene.
În cursul nopţii de marţi spre miercuri, sute de israelieni de extrema-dreaptă furioşi au demonstrat în centrul Ierusalimului împotriva uciderii celor trei tineri israelieni, strigând ''Moarte arabilor''.

Apeluri la calm
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a făcut apel la ambele părţi să nu-şi facă singure dreptate, caracterizând asasinarea adolescentului palestinian drept ''o crimă abominabilă''. ''Israelul este un stat de drept şi fiecare trebuie să respecte legea'', a afirmat Netanyahu, precizând că a dat dispoziţii să se acţioneze cât mai repede posibil pentru descoperirea celor vinovaţi. La rândul său, primarul Ierusalimului, Nir Barkat, a condamnat vehement uciderea adolescentului palestinian, considerând-o drept ''un act barbar'', şi a făcut apel la calm.
Reacţiile din partea comunităţii internaţionale la moartea adolescentului palestinian nu au întârziat să apară. Astfel, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, şi-a exprimat ''oroarea'' faţă de o asemenea faptă şi a cerut ca ''autorii crimei să fie identificaţi şi aduşi în faţa justiţiei''.
Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi-a exprimat marţi “profunda indignare” în urma asasinării a trei adolescenţi israelieni pe care a condamnat-o “în termenii cei mai duri”, relatează AFP. Şi Ministerul român al Afacerilor Externe a condamnat uciderea tinerilor israelieni.

Unul dintre tinerii israelieni ucişi anunţase la poliţie răpirea
Israelul a dat publicităţii înregistrarea unui apel telefonic adresat poliţiei de către unul dintre cei trei tineri israelieni răpiţi în Cisiordania, relatează agenţia DPA.
''Am fost răpit'', se aude cum spune Gilad Shaar (16 ani) în înregistrare.
Ulterior, un bărbat vorbind în limba ebraică cu accent arab este auzit spunând: ''Capul jos! Capul jos! Mâinile jos!''. Acestea sunt urmate de strigăte şi focuri de armă, precum şi de icnete de durere.
Poliţia nu a acţionat imediat după primirea apelului telefonic, deoarece operatorii au crezut iniţial că este vorba de o glumă.
Cea de-a doua parte a înregistrării, în care sunt auzite două persoane vorbind în limba arabă, a fost protejată de secretul anchetei, a relatat televiziunea Channel 2 din Israel. Numai că site-ul israelian ynetnews.com a difuzat-o în cursul zilei de miercuri, după ce au fost ridicate măsurile de cenzură impuse de autorităţi. În înregistrare se aud bucăţi de conversaţie incoerente, între răpitori, bucuria exprimată de răpitori, că au “trei bucăţi”, cu referire la cei trei israelieni, focuri de armă şi icnete de durere, cel mai probabil de la una dintre victime, dar şi un post de radio israelian. Înregistrarea durează circa două minute. Site-ul israelian a tradus în limba engleză ceea ce era inteligibil din această înregistrare.




×