x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Schimbări majore în peisajul energetic nuclear din regiune

Schimbări majore în peisajul energetic nuclear din regiune

de Redacția Jurnalul    |    30 Mar 2023   •   10:30
Schimbări majore în peisajul energetic nuclear din regiune
Sursa foto: Hepta

Bulgaria a anunţat recent că va semna acorduri cu SUA şi Franţa pentru construirea a patru reactoare nucleare la centralele nucleare de la Kozlodui şi Belene, notează bnr.bg.

Conform Ziarului Financiar, țara va încheia un contract cu compania americană Westinghouse pentru construirea a două reactoare AP1000 la centrala de la Kozlodui, un contract similar urmând a fi sem­nat cu compania franceză EDF pentru construirea a două unităţi de 1.000 MW utilizând echipamentul rusesc existent VVER-1000 în Belene.

În Polonia, vicepremierul Jacek Sasin a declarat că Coreea de Sud va contribui la generarea de energie nucleară „ieftină şi sigură“ în ţara sa în condiţiile în care două firme poloneze s-au aliat pentru a construi o centrală nucleară cu un partener sud-coreean.

Grupul polonez de stat PGE şi compania privată locală ZE PAK au încheiat un acord de înfiinţare a unui SPV care să reprezinte Polonia în dis­cu­ţiile cu compania sud-coreean KHNP privitoare la planurile de construire a unei centrale nucleare în Patnow, vestul Poloniei. Ulterior, vehiculul va forma o altă companie cu KHNP care va fi controlată de Polonia, aceasta având misiunea de a construi centrala nucleară. Guvernul polonez a aprobat la rândul său pla­nuri pentru construirea a două cen­trale nucleare. Primul proiect este în derulare, iar locul celui de-al doi­lea va fi anunţat în toamnă.

Tot în Polonia, grupul de stat In­dustria şi Rolls-Royce SMR au sem­nat un memorandum de înţelegere pentru a colabora în domeniul con­strucţiei de reactoare mici modulare (SMR) pe plan local.

În Ungaria, ministrul energiei Csaba Lantos a menţionat pentru pri­ma dată că ţara sa ar putea cum­păra SMR-ru. Potenţialele noi reac­toare bazate pe tehnologie america­nă nu pun în pericol finalizarea centralei nucleare Paks II, a declarat acesta.

Cât priveşte centrala, ministrul maghiar al afacerilor externe Peter Szijjarto a catalogat recent rapoar­tele potrivit cărora guvernul ungar nu va mai coopera cu gigantul rus Rosatom în cadrul proiectului de extindere a Paks drept „fake news“, potrivit Hungary Today.

Acestea au apărut în contextul în care rolul companiei franceze Fra­matome în cadrul proiectului va fi sporit.

În Cehia, primul proiect SMR al CEZ se va situa în apropiere de cen­trala nucleară de la Temelin. Grupul a identificat de asemenea centralele pe cărbune de la Detmarovice şi Tu­si­mice drept locuri preferate pentru al doilea şi al treilea SMR.

Slovacia ar putea construi un nou reactor nuclear pe viitor în condiţiile în care consumul de electricitate va creşte odată cu noile proiecte mari consumatoare de energie, scrie Euractiv.

Cât priveşte Slovenia, premierul ţării a discutat cu cel al Croaţiei cu privire la construirea unei noi unităţi nucleare în cadrul centralei din Krsko, care este localizată în Slovenia, dar deţinută în comun de cele două ţări.

(sursa: Mediafax)

×