x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Recrutări și exerciții militare masive în Venezuela

Recrutări și exerciții militare masive în Venezuela

27 Aug 2017   •   21:50
Recrutări și exerciții militare masive în Venezuela
Sursa foto: Foto: Francisco Bruzco / Instagram

Armata venezueleană a efectuat sâmbătă exerciţii de apărare la scară naţională, solicitând şi participarea populaţiei, ca răspuns la ameninţarea din partea Statelor Unite cu o "opţiune militară", relatează Reuters. 

Preşedintele american Donald Trump s-a referit la o posibilă intervenţie militară în Venezuela în urmă cu două săptămâni, iar vineri a semnat un ordin prin care interzice tranzacţionarea de noi titluri de stat venezuelene, care ar putea finanţa regimul de la Caracas, condus de Nicolas Maduro. Washingtonul consideră că în Venezuela s-a instaurat o dictatură. 

Televiziunea de stat din Venezuela a difuzat un comunicat prin care anunţa că "împotriva ameninţărilor belicoase ale Statelor Unite, li se cere tuturor venezuelenilor cu vârsta între 18 şi 60 de ani să contribuie la apărarea integrală a naţiunii". Imaginile prezentau cetăţeni tineri şi bătrâni intrând în centrele de înregistrare a rezerviştilor, poziţii camuflate ale unor trăgători de elită şi comandanţi care ţineau discursuri la manifestaţii "anti-imperialiste". 

Guvernul venezuelean a afirmat că se aşteaptă la participarea a 700.000 de membri ai miliţiilor civile şi a 200.000 de militari din forţele terestre, navale şi aeriene. Reuters apreciază însă că nu există dovezi că s-ar fi înregistrat ca participanţi şi alţi venezueleni, în afara susţinătorilor fervenţi ai Partidului Socialist, de guvernământ, al preşedintelui Maduro. Forţele armate urmau să îşi continue exerciţiile până duminică. 

În iulie, în Venezuela a fost aleasă o adunare constituantă care a luat locul parlamentului dominat de opoziţie. Opoziţia a boicotat alegerile, iar guvernele unor state din întreaga lume au apreciat că Maduro a organizat o farsă electorală pentru a ajunge să deţină întreaga putere. AGERPRES

×