x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Recunoașterea facială, aplicată în China pentru diminuarea ratei criminalității

Recunoașterea facială, aplicată în China pentru diminuarea ratei criminalității

21 Oct 2017   •   16:40
Recunoașterea facială, aplicată în China pentru diminuarea ratei criminalității

De la restaurantele de fast-food, universităţi sau lupta împotriva criminalităţii până la dozatoarele de hârtie igienică în locuri publice, China se află în prim-planul utilizării tehnologiei de recunoaştere facială. Pentru partizanii săi, această tehnologie face viaţa mai uşoară şi mai sigură. Pentru oponenţi, însă, acesta este încă un alt mod pentru guvern de a monitoriza şi mai îndeaproape cei 1,4 miliarde de chinezi, scrie AFP. 

În Shanghai şi în alte oraşe mari, recunoaşterea facială funcţionează chiar pe stradă, pentru a-i vâna pe cei care nu respectă regulile de circulaţie. Astfel, pietonii care traversează în afara pasajelor rezervate sunt fotografiaţi sistematic, iar fotografia lor apare imediat pe un ecran mare instalat la cea mai apropiată intersecţie. Pentru a nu ajunge pe acest "ecran al ruşinii", ei trebuie să plătească o amendă de 20 de yuani (3 euro). 

Societatea chineză, sub conducerea Partidului Comunist, este deja una dintre cele în care cetăţenii sunt cel mai mult ţinuţi sub observaţie, cu circa 176 de milioane de camere de monitorizare în funcţiune, iar oamenii intervievaţi într-o intersecţie din Shanghai nu par deosebit de stânjeniţi de această noutate, scrie agenţia franceză de presă în acest reportaj publicat la 18 octombrie. 

''Pot să accept. Cei vinovaţi au fost fotografiaţi în public, la urma urmei şi aceasta este o modalitate de a aplica legea'', a declarat o locuitoare de 42 de ani, angajată la un spital. "Dar presupun că există oameni care ar putea spune că viaţa lor privată este încălcată şi îşi fac griji cu privire la modul în care aceste informaţii ar putea fi stocate", adaugă ea. 

Poliţia foloseşte această tehnologie pentru a identifica suspecţii căutaţi. Acesta a fost utilizată recent mai ales în micul oraş Qingdao, unde se produce berea Tsingtao, unde camere amplasate la intrarea la un festival al berii au ajutat la arestarea a 25 de suspecţi. 

Toţi chinezii, de la vârsta de 16 ani deţin un act de identitate cu fotografia şi adresa lor, ceea ce înseamnă că autorităţile au o bază de date extinsă. 

China, spun experţii, este în progres clar faţă de Occident din acest punct de vedere, mai ales că legile sale privind viaţa privată sunt mult mai puţin stricte şi cetăţenii săi sunt obişnuiţi să fie fotografiaţi, să li se ia amprente digitale şi să ofere autorităţilor toate informaţiile personale. 

Dar această tehnologie interferează şi cu toate tipurile de tranzacţii. Aceasta se întâmplă de la fast-food-ul KFC, care utilizează un sistem "Smile to pay" (zâmbeşte pentru a plăti), până la utilizări mai puţin tradiţionale. 

Astfel, în toaletele Templului Cerului din Beijing, dozatoarele de hârtie igienică sunt echipate pentru a lupta împotriva furtului. Dacă o persoană încearcă să se servească de mai multe ori, aparatul o recunoaşte şi refuză să-i dea hârtie, remarcându-i politicos că a folosit-o deja. Înainte de a sugera, întotdeauna politicos: "Vă rog, reveniţi mai târziu". 

O universitate din Beijing a pus un astfel de aparat de recunoaştere la intrarea în cămine, pentru a se asigura că intră numai studenţii, ''ceea ce ne permite să verificăm mai bine unde se află aceştia'', a explicat un oficial al universităţii pentru agenţia Xinhua. 

Băncile încep să echipeze ATM-urile cu aceste sisteme de recunoaştere pentru a înlocui cardurile, iar angajaţii din domeniul călătoriilor şi al petrecerii timpului liber văd beneficiile acestui sistem - China Southern Airlines a început chiar să elimine trecerile de îmbarcare. 

De asemenea, în Shanghai, un sistem oficial face posibilă identificarea persoanelor pierdute, în special a persoanelor în vârstă sau a celor cu handicap mintal, şi aducerea lor înapoi la familiile lor. 

Acest progres face parte dintr-o strategie mai amplă de dezvoltare a tehnologiilor de vârf. Guvernul chinez a anunţat în luna iulie intenţia de a face din ţara sa numărul unu în domeniul inteligenţei artificiale până în 2030, cu o piaţă locală de 150 de miliarde de dolari. 

Această tendinţă, potrivit lui Yue Lin, profesor de drept la Universitatea din Shanghai, este condusă în principal de companiile chineze de tehnologie precum Alibaba sau Baidu. 

În ceea ce priveşte impactul asupra vieţii private, este prea devreme pentru a fi evaluat, crede el. "Autoritatea poliţiei nu s-a schimbat, dar are cu siguranţă mai multă putere", a spus el. 

"Nu este ceva unic pentru China, acelaşi lucru se întâmplă în întreaga lume. Dar poate că este un lucru bun pentru chinezi şi un lucru îngrozitor pentru americani".AGERPRES

×