x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Recunoașterea facială trebuie interzisă în UE din cauza încălcării vieții private

Recunoașterea facială trebuie interzisă în UE din cauza încălcării vieții private

24 Apr 2021   •   22:30
Recunoașterea facială trebuie interzisă în UE din cauza încălcării vieții private

Recunoașterea facială ar trebui interzisă în Europa, din cauza „intruziunii sale profunde și nedemocratice” în viața privată a oamenilor, arată Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (AEPD), citată de Reuters.

Comentariile vin la două zile după ce Comisia Europeană a propus o serie de proiecte de lege care permit ca recunoașterea facială să fie folosită pentru a căuta copii dispăruți sau criminali, precum și în cazurile de atacuri teroriste.

Proiectul reprezintă o încercare de a stabili reguli globale pentru inteligența artificială, o tehnologie dominată de China și Statele Unite.

Autoritatea de supraveghere a confidențialității a declarat că regretă faptul că executivul comunitar nu a ținut cont de solicitarea sa anterioară de a interzice recunoașterea facială în spațiile publice.

„Este necesară o abordare strictă, având în vedere că identificarea biometrică la distanță, unde AI poate conduce la dezvoltări fără precedent, prezintă riscuri extrem de ridicate de intruziune profundă și nedemocratică în viața privată a indivizilor. AEPD se va concentra în special pe stabilirea unor limite precise pentru acele instrumente și sisteme care pot prezenta riscuri pentru drepturile fundamentale la protecția datelor și la confidențialitate.”, se arată în comunicat.

Propunerile Comisiei au atras critici din partea grupurilor pentru drepturile civile, îngrijorate de lacunele care ar putea permite guvernelor autoritare să abuzeze de inteligența artificială pentru a limita drepturile oamenilor.

Mediafax

×
Subiecte în articol: recunoastere faciala