x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Referendum în Elveția pentru taxa... radio-tv

Referendum în Elveția pentru taxa... radio-tv

02 Mar 2018   •   19:42
Referendum în Elveția pentru taxa... radio-tv

Elveţienii se vor pronunţa duminică, 4 martie, prin referendum, asupra unei propuneri privind eliminarea taxei radio-tv care finanţează mass media publice, un vot care ar putea duce la dispariţia singurului post radio TV cu acoperire naţională, SSR, care îşi difuzează emisiunile în cele patru limbi oficiale, informează AFP. 

Susţinătorii acestei iniţiative vor să elimine taxa radio-tv (denumită 'Billag' în Elveţia) care, anul trecut, a strâns 1,37 miliarde de franci (1,38 miliarde de dolari), fiind un sprijin financiar vital pentru mass media publice, atât la nivel federal, cât şi pentru cele regionale şi locale. 

În prezent, taxa radio-tv din Elveţia se ridică la 451 de franci (392 de euro) pe an şi este una dintre cele mai mari din Europa. Comparativ, în alte ţări din Europa, precum Spania, nu există o taxă radio-tv, în timp ce în altele, precum Olanda, a fost abolită sau este pe punctul de a dispărea complet, precum în Belgia. 

Votul de duminică este urmărit cu atenţie de către autorităţile de la Berna, deoarece postul naţional de radio-televiziune, SSR, care operează în cele patru limbi oficiale din Elveţia (germană, franceză, italiană şi retoromană) depinde de această taxă radio tv care îi asigură 75% din buget. 

Pe lângă SSR, de taxa radio-tv beneficiază şi alte 21 de posturi regionale de radio şi 13 posturi regionale de televiziune. În total, 13.500 de locuri de muncă directe şi indirecte sunt ameninţate, avertizează autorităţile federale. 

SSR, unde lucrează aproximativ 6.000 de persoane, "va trebui să înceteze rapid activitatea în cazul unui vot în favoarea iniţiativei", a declarat purtătorul de cuvânt de la SSR, Daniel Steiner. "Fără o taxă radio-tv, ar fi imposibil pentru ca o ţară cu patru limbi oficiale cum este Elveţia să aibă o ofertă audiovizuală care să îndeplinească acelaşi serviciu public cum se întâmplă în prezent", a apreciat Steiner. 

Guvernul federal a informat că dacă populaţia va decide la urne în favoarea menţinerii taxei radio-tv, nivelul acestei taxe va fi redus până la 365 de franci anual pe gospodărie, începând din 2019, de la aproximativ 450 de franci, în prezent. În schimb, taxa va trebui plătită de toţi, chiar şi de către cei care nu deţin un televizor sau un radio. 

Tot duminică, elveţienii se vor pronunţa prin vot asupra dreptului guvernului federal de a percepe taxe pentru încă 15 ani. 

Aproape două treimi dintre veniturile la bugetul federal elveţian sunt asigurate de taxa federală directă şi TVA. Însă dreptul guvernului federal de a percepe aceste două taxe este limitat până la finele lui 2020, iar în data de 4 martie 2018 alegătorii elveţieni se vor pronunţa prin vot asupra unei noi prelungiri pentru încă 15 ani. 

Guvernul federal elveţian percepe taxe de aproximativ 100 de ani, însă are această putere doar pentru o perioadă limitată de timp. Până acum toate încercările de acorda guvernului puterea de a percepe permanent taxe au eşuat. Soluţia de compromis adoptată de Parlament a fost organizarea unei consultări pentru a prelungi dreptul guvernului federal de a percepe taxa federală directă şi TVA până în anul 2035. 

Referendumurile sunt o obişnuinţă în sistemul de democraţie directă din Elveţia, mai multe astfel de plebiscite având loc în fiecare an.AGERPRES

×