Un sondaj referitor la intenţia de vot în cadrul referendumului care va fi organizat în Scoţia, pe 18 septembrie, privind desprinderea de Marea Britanie, arată că 42% din alegători sunt pentru - cel mai mare procent în favoarea separării de până acum.
Sondajul, efectuat în perioada 28 august - 1 septembrie arată că 42% dintre repondenţi vor independenţa, în timp ce 48% optează pentru rămânerea în cadrul Marii Britanii. 8% au spus că nu au o opţiune, în timp ce 2% au spus că nu intenţionează să voteze.
Sondajul, organizat de agenţia YouGov, arată o schimbare majoră de atitudine în privinţa intenţiei de vot. Cu doar o lună în urmă, diferenţa dintre scoţienii care preferau rămânerea în cadrul Marii Britaniei faţă de cei care doreau independenţa era de 22%. În prezent, diferenţa s-a micşorat la 6%.
Acest lucru poate fi pus pe seama dezbaterilor televizate între cei care vor independenţa şi cei care preferă actualul statut al Scoţiei, dezbateri în care adepţii independenţei s-au impus, potrivit analiştilor politici.
De asemenea, Partidul Laburist din Scoţia, care avertizase în trecut asupra reculului economic pe care independenţa l-ar genera, a îndulcit acum tonul.
Astfel, este pentru prima dată când politicienii britanici sunt confruntaţi cu perspectiva concretă că Scoţia va rupe uniunea cu Anglia după 307 ani.
"O victorie a separatiştilor este acum o posibilitate reală. Ne aşteptăm la un rezultat foarte strâns", a declarat Peter Kellner, preşedintele institutului de sondare "YouGov", unul dintre cele mai respectate din această ţară.
În eventualitatea în care referendumul are ca rezulat independenţa Scoţiei, vor urma negocieri cu Londra privind moneda pe care Scoţia o va adopta, împărţirea datoriei naţionale, găsirea unei formule de gestionare a rezervelor de petrol din Marea Nordului sau a bazelor de submarine nucleare.
Scoţia ar urma să devină stat independent pe 24 martie 2016.
Peter Kellner, preşedintele institutului YouGov, spune că datele i s-au părut atât de şocante încât a cerut ca tot procesul de sondare să fie verificat de erori.
"Când am văzut datele am vrut să fiu sigur că sunt reale. Am făcut toate verificările, sondajul este reprezentativ", a spus acesta.
La referendum au drept de vot aproximativ 4 milioane de scoţieni. Potrivit sondajului, 320.000 dintre ei sunt încă indecişi. Excluzându-i pe cei care nu intenţionează să voteze, cea mai bună estimare arată că rezultatul referendumului va fi de 53% pentru rămânerea în Marea Britanie şi 47% pentru independenţă.
Totuşi, Kellner spune că în timpul campaniei de dinainte de referendum, cei care militează pentru independenţă au reuşit să câştige de partea lor de două ori mai mulţi indecişi decât cei care vor rămânerea în Marea Britanie, nefiind deci exclus ca şi mai mulţi scoţieni să opteze pentru independenţă până pe 18 septembrie.