Vămile bulgare se vor despărţi de 553 de angajaţi. Cei care vor "supravieţui" după primul val de concedieri vor fi supuşi unor teste de competenţă şi loialitate. Informaţia a fost anunţată de ministrul Finanţelor Simeon Diankov şi de noul şef al Agenţiei Vămilor, ex-generalul din serviciul pentru combaterea crimei organizate, Vanio Tanov.
Cei doi nu au spus într-un mod direct că viitorii şomeri sunt corupţi, însă au ţinut să sublinieze că la baza trierii vor sta criterii precum gradul de colectare a taxelor vamale, eventuale conflicte de interese, numărul plîngerilor depuse de cetăţeni sau de agenţi economici etc.
Vor fi închise 19 dintre cele 53 de birouri regionale în care gradul de colectare raportat la valoarea mărfurilor este mai mic în comparație cu celelalte birouri.
Peste un sfert dintre vameşii concediaţi ocupă posturi de conducere. Din această "optimizare a personalului" vor fi economisite pe an 2,8 milioane de euro. Banii vor fi folosiţi pentru majorarea salariilor şi primelor, astfel încât cei rămaşi să nu mai fie tentaţi de a încălca legea. Agenţia Vămi va introduce sisteme de videocontrol la principalele puncte de frontieră. Ca urmare a primelor măsuri de întărire a controlului la vămi, în decurs de o lună veniturile din TVA /export-import/ au crescut cu 10%.
Casele de marcat ale benzinăriilor vor fi conectate la administraţia fiscală pentru a fi îngreunate abuzurile. Guvernul Stanişev a ignorat 263 de măsuri propuse de compania de consultanţă britanică "Crown Agents" ceea ce a blocat practic reforma în vămi.