x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Regele Spaniei a renunţat la iaht, din cauza crizei

Regele Spaniei a renunţat la iaht, din cauza crizei

de Istvan Deak    |    20 Mai 2013   •   15:15
Regele Spaniei a renunţat la iaht, din cauza crizei

Regele Juan Carlos al Spaniei a decis să renunţe la iahtul său, ale cărui cheltuieli de întreţinere nu mai sunt compatibile cu politica de austeritate impusă ţării din cauza crizei, a anunţat Casa Regală spaniolă. “Regele a luat decizia de a cere serviciilor Patrimoniului naţional să procedeze la cesiunea iahtului său 'Fortuna', a cărui valoare este estimată la 21 de milioane de eur”, a anunţat un purtător de cuvânt al Casei Regale.

I-a fost oferit cadou

“Fortuna”, iahtul cu o lungime de 41,5 metri, a fost oferit regelui în 2000 de către un grup de oameni de afaceri prin intermediul Fundaţiei pentru turism şi cultură din Insulele Baleare, pentru a se asigura că acesta îşi va petrece vacanţele în arhipelag şi va promova astfel imaginea sa turistică.
Regele, în vârstă de 75 de ani, utilizează însă iahtul din ce în ce mai rar, ultima oară bucurându-se de el în august 2012. Potrivit presei spaniole, umplerea rezervorului navei costă peste 20.000 de euro.

Îl cesionează Guvernului

Consiliul administraţiei Patrimoniului naţional, care gestionează bunurile monarhului, urmează să aprobe cesionarea “Fortunei” către Guvernul spaniol, care va decide dacă îl va păstra sau îl va pune în vânzare.

Popularitatea regelui Juan Carlos se află în cădere liberă din cauza mai multor scandaluri, între care şi o afacere de presupusă corupţie în care este implicat ginerele său, Inaki Urdangarin.

La safari, în Botswana

Spaniolii i-au reproşat de asemenea monarhului că a mers anul trecut în Botswana pentru un safari, în timp ce ţara se află în plină recesiune şi este supusă unei cure severe de austeritate.

Potrivit cotidianului El Mundo, 72% dintre spanioli vor ca regele Juan Carlos să aibă iniţiativa unui pact anticriză, precum şi a reformei Constituţiei. Publicaţia citată semnalează că o majoritate covârşitoare vrea ca şeful statului să-şi recupereze funcţia instituţională de arbitru în cadrul dezbaterii politice, şi să sprijine pacte, acorduri şi consens pentru ca ţara să poată face faţă dramaticei crize economice.

×