x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Regina Elisabeta a II-a, în premieră la şedinţa Guvernului

Regina Elisabeta a II-a, în premieră la şedinţa Guvernului

de Istvan Deak    |    18 Dec 2012   •   17:05
Regina Elisabeta a II-a, în premieră la şedinţa Guvernului
Sursa foto: JEREMY SELWYN/AFP

Premieră la Londra, la şedinţa de Guvern a Cabinetului Cameron. Reuniunea membrilor Guvernului lui David Cameron a avut marţi dimineaţă un oaspete mai puţin obişnuit - regina Elisabeta a II-a. Suverana britanică, în vârstă de 86 de ani, a asistat "în calitate de obsevator" pentru prima oară în timpul domniei sale la o astfel de întâlnire, relatează AFP şi Rador.

De altfel, cu această ocazie s-au marcat şi peste 200 de ani de când un monarh din Marea Britanie a luat parte, pe timp de pace, la o şedinţă a Guvernului. Vizita reginei face parte din planul de aniversare a Jubileului de Diamant, adică împlinirea a 60 de ani de când aceasta a urcat pe tron.

În decursul istoriei, monarhii britanici prezidau Consiliul de Miniştri, însă ultima care a onorat această practică a fost regina Victoria, stră-străbunica reginei Elisabeta, care a murit în 1901, precizează AFP.

Deşi şedinţa Consiliului de Miniştri durează de obicei aproximativ o oră şi jumătate, regina Elisabeta a II-a a petrecut doar 30 de minute alături de membrii Guvernului.

Regina a stat între premierul David Cameron şi ministrul Afacerilor Externe, William Hague. Ea a avut doar un rol de observator, implicarea în deciziile politice fiind doar una formală. Prezenţa la această întâlnire s-a datorat încheierii anului marcat de festivităţile Jubileului de Diamant, reprezentanţii Guvernului dorind să îşi exprime recunoştinţa faţă de regina Elisabeta a II-a. Ei i-au oferit şi un cadou cu această ocazie, miniştrii contribuind fiecare cu o sumă egală, însă nu se ştie exact despre ce este vorba.

Tatăl reginei Elisabeta a II-a, regele George al VI-lea, a luat şi el parte la întâlnirile Cabinetului, însă atunci era vorba de perioada din timpul celui de-al doilea război mondial.

×