Controversatul om de afaceri Renato Usatîi, fondatorul şi liderul formaţiunii politice intitulate Partidul Nostru, a câştigat detaşat alegerile de duminică pentru funcţia de primar al oraşului Bălţi, al doilea ca mărime din Republica Moldova, chiar din primul tur de scrutin, relatează mass-media din Chişinău.
Astfel, după procesarea a 96,61% din voturile locuitorilor oraşului Bălţi din nordul republicii, Renato Usatîi conduce detaşat cu 72,29% din sufragii în lupta pentru primăria acestui municipiu.
Usatîi, suspectat de legături cu lumea interlopă, s-a întors de la Moscova în Republica Moldova în luna mai a.c. pentru a se înscrie în cursa pentru funcţia de primar al oraşului Bălţi, motivând că îndrăgeşte acest oraş, unde a absolvit Facultatea de limbi străine din cadrul Universităţii 'Alecu Russo'şi şi-a petrecut mai mulţi ani aici.
El practic fugise în Rusia în noiembrie trecut, după ce justiţia a interzis participarea formaţiunii sale, care se numea la vremea respectivă Patria, în alegerile parlamentare din 30 noiembrie, pe motiv că a beneficiat de finanţare din Rusia în valoare de aproximativ jumătate de milion de euro. Chiar dacă are deschise împotriva sa 16 dosare penale, conform propriei declaraţiii, el a putut să participe la aceste alegeri, dominate de apeluri la combaterea corupţiei.
CITEŞTE ŞI: Renato Usatîi vrea să fie primar la Bălţi dacă nu va fi arestat pe aeroportul de la Chişinău
Într-un interviu acordat în septembrie 2013, Usatîi declara că 'eroul' său este Vladimir Putin şi se caracteriza ca fiind un 'om sovietic'. 'Nu sunt liberal, nu sunt democrat şi nici ceea ce văd astăzi în ţară nu pot să numesc democraţie, se aseamănă mai mult cu o anarhie. Nu am nimic împotriva oamenilor din SUA şi a cetăţenilor UE, dar urăsc politica pe care o promovează americanii şi europenii, în special în afara statelor lor', afirma pe atunci Usatîii.
Ilan Şor, un alt controversat om de afaceri, al cărui nume este implicat în dispariţia unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova, a câştigat primăria oraşului Orhei din primul tur de scrutin.
Şor - soţul cunoscutei cântăreţe pop din Rusia, Jasmine - figura ca principal suspect în dosarul dispariţiei unui miliard de dolari din trei bănci din Chişinău - 10% din PIB-ul Moldovei - într-o afacere cu repercusiuni puternice asupra sistemului financiar al Republicii Moldova şi chiar fusese reţinut preventiv.
A fost pus însă în libertate şi a putut candida la alegerile locale. El a fost susţinut de mişcarea social-politică Ravnopravie (prorusă). După numărarea a 92,1% din buletine, Şor conduce cu 60% din sufragii.
Într-o declaraţie dinaintea votului, Ilan Şor a spus că 'dacă va fi ales va face din Orhei un oraş prosper', unde deţine echipa de fotbal "Milsami".
În genere, analiştii de la Chişinău estimează că la nivel local, forţele de stânga proruse vor câştiga masiv scrutinul de duminică, sancţionând principalele partide de la putere, Partidul Liberal Democrat (PLDM), al lui Vlad Filat, şi Partidul Democrat (PD), al lui Marian Lupu.
Peste 2,8 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova au fost convocaţi duminică să aleagă 898 de primari, 10.564 de consilieri săteşti şi orăşeneşti şi 1.116 de consilieri raionali şi municipali. Scrutinul a fost monitorizat de 2.215 observatori naţionali şi 139 de observatori internaţionali.