x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Repatriere - Minorii romani atarna de un act

Repatriere - Minorii romani atarna de un act

de Ana Ilie    |    13 Sep 2006   •   00:00
Repatriere - Minorii romani atarna de un act

Autoritatile romane au dificultati in repatrierea a peste 1.500 de minori din Italia, datorita incetinelii cu care oficialii din Peninsula dezbat proiectul de acord de repatriere. In schimb, cu Spania si Franta, lucrurile s-au aranjat mult mai bine.

Romanii ar dori sa repatrieze miile de copii romani care se afla neinsotiti in tari precum Spania, Franta, Ungaria sau Italia, insa in unele din aceste tari procedurile stagneaza de ani buni, potrivit Mediafax. Dintre miile de minori romani care se afla in strainatate, peste 1.500 sunt inregistrati numai in sistemul de protectie sociala din Italia, si, desi demersurile pentru semnarea unui acord de repatriere a copiilor neinsotiti cu statul italian au inceput in 2004, documentul nu a fost nici acum semnat.

DEMERSURI ROMANESTI. Bogdan Panait, secretarul de stat de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), a precizat, pentru Mediafax, ca numarul mare al copiilor din Italia a determinat autoritatile de la Bucuresti sa solicite celor din Peninsula semnarea unui acord de repatriere. "Demersurile au inceput acum doi ani, in 2004, si s-au facut foarte multe incercari, foarte multe discutii cu oficialitatile italiene. Suntem acum in stadiul in care am propus o ultima varianta a acordului. Varianta pe care am propus-o noi am trimis-o la 14 iunie si asteptam din partea partii italiene sa confirme data la care ne putem reuni si sa discutam acest acord, sperand ca va fi o forma finala", a spus Bogdan Panait.

EXPLICATII ITALIENE. Oficialul roman a recunoscut ca este posibil ca unii dintre copiii romani sa fi fost dati spre adoptie interna in Italia, in baza unui acord bilateral semnat in 1995, care prevedea ca un minor roman gasit in Italia poate fi dat spre adoptie interna daca timp de sase luni nu este cautat de familie. In schimb, Ambasada Italiei la Bucuresti insista ca este vorba doar de cateva cazuri. De la inceputul acestui an si pana la 15 august, opt minori romani au fost repatriati din Italia, anul trecut numarul lor ajungand la 24. Dintre cei repatriati anul acesta, sase au fost prinsi furand, iar ceilalti doi erau ex- ploatati sexual.

SPANIOLII COOPEREAZA. Romania a semnat deja un acord de repatriere a minorilor cu Spania, desi negocierile au inceput mai tarziu, el urmand sa intre in vigoare la sfarsitul acestei luni. "Cu Spania, lucrurile s-au miscat mult mai repede. Practic, in cateva luni lucrurile s-au si rezolvat", a declarat Bogdan Panait. De asemenea, inca din 2002, Franta a acceptat semnarea unui acord de repatriere a minorilor romani, acum fiind in curs de reactualizare a celui de-al doilea. Cu toate acestea, numarul repatrierilor nu este diferit de cel din Italia. Potrivit datelor inregistrate la ANPDC, pana la 15 august au fost repatriati doar sapte minori, numarul total de la semnarea acordului cu aceasta tara ajungand la 69. Aceasta situatie s-ar datora, potrivit secretarului general de la ANPDC, Mioara Bogdan, procedurilor de lunga durata ale sistemului francez.

×
Subiecte în articol: externe romani italia acordare repatriere