x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reprezentantul Crimeii în Duma de Stat vrea o asociație de state după modelul URSS

Reprezentantul Crimeii în Duma de Stat vrea o asociație de state după modelul URSS

09 Aug 2022   •   22:25
Reprezentantul Crimeii în Duma de Stat vrea o asociație de state după modelul URSS

Un deputat din Duma de Stat propune un nou model de state suverane care să graviteze în jurul Rusiei, după modelul sovietic, scrie RIA Nvosti.

Reprezentantul peninsulei Crimeea în camera inferioară a parlamentului de la Moscova, Mihail Șeremet, propune înființarea unei asociații de state suverane care să graviteze în mod voluntar în jurul Rusiei.

"URSS descuraja NATO în dorinţa sa de a-şi aservi şi coloniza lumea întreagă. Consider oportună revenirea la un sistem colectiv de unificare benevolă a unor state suverane într-un bloc militaro-politic şi economic, capabil să contracareze efectiv expansiunea şi agresiunea occidentală", a explicat acesta, explicând că modelul pentru noua asociere ar putea fi fosta URSS, dar uniunea va depăși chiar și granițele sovietice. 

Deși nu a numit statele care ar intra în asociere, deputatul rus spune că Rusia poate asigura securitatea granițelor și ar fi vorba despre o entitate în care statele membre ar avea drepturi egale. 

Și alți lideri ruși au nostalgia URSS, printre care Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus că lumea a început să țină cont de Federația Rusă, așa cum făcea pe vreama sovietică. 

Totodată, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a acuzat Moscova că aspiră la refacerea URSS. Dar Ministerul rus de Externe a combătut declarațiile acestuia. 

Însă chiar puternicul președinte al Federației Ruse, Vladimir Putin, este nostalgic după fosta Uniune Sovietică, spunând că declinul acesteia, de la începutul anilor 90, a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX, după care a revenit asupra afirmațiilor precizând că refacerea URSS ar fi inutilă şi inoportună, în caz contrar, Rusia s-ar putea confrunta şi cu probleme sociale care ar fi imposibil de rezolvat.
 

×
Subiecte în articol: Rusia URSS