x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Republica Moldova - "Istoria Romanilor", expulzata

Republica Moldova - "Istoria Romanilor", expulzata

de Vitalie Calugareanu    |    02 Sep 2006   •   00:00
Republica Moldova  -  "Istoria Romanilor", expulzata

Inceput de an scolar cu surprize in Basarabia. "Istoria Romanilor" a fost exclusa din sistemul de invatamant din Republica Moldova.

Disciplina "Istoria Romanilor" a supravietuit doar 15 ani in Basarabia postsovietica. Ea a fost inlocuita de autoritatile comuniste, dupa mai multe tentative nereusite, cu un curs de asa-zisa "Istorie Integrata". Manualul a fost scris de un grup de istorici, desprinsi din Partidul Comunist, pe baza manualului de "Istorie a Moldovei" ticluit de unul dintre cei mai activi promotori ai moldovenismului din Basarabia, Vasile Stati, tot el si autor al controversatului "Dictionar Moldovenesc-Romanesc".

"ISTORIE INTEGRATA". Istoricii care au pus la punct manualul au spus ca au facut o sinteza moderna a "Istoriei Romanilor" si a "Istoriei Universale" in contextul aspiratiilor europene ale Republicii Moldova. Profesorii de istorie sunt insa de alta parere. Potri-vit lor, de acum inainte, copiii din Basarabia vor fi somati sa invete o istorie falsa, asemanatoare celei sovietice. De exemplu, in manualele pentru clasele a V-a si VI-a exista un capitol referitor la formarea popoarelor europene, care pur si simplu ignora existenta basarabenilor. Acestia nu apar in controversatul manual nici macar ca moldoveni.

NIMIC EUROPEAN. Vicepresedintele Asociatiei Istoricilor din Moldova, Ion Negrei, ne-a spus ca, de fapt, prin introducerea cursului de "Istorie Integrata", autoritatile comuniste denigreaza si se distanteaza de ideea integrarii europene. "Revenirea la aceste modele de educatie sovietica in invatamantul din Republica Moldova este un indicator care arata ca declaratiile conducerii de varf cu privire la integrarea europeana sunt departe de actiunile lor concrete intreprinse in domeniul invatamantului", spune el.

×
Subiecte în articol: externe