x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Republica Moldova, perfectă pentru contracararea Rusiei

Republica Moldova, perfectă pentru contracararea Rusiei

de Mihaela Matachita    |    11 Apr 2009   •   00:00

Agenţia de informaţii şi analize strategice Stratfor, supranumită şi "CIA din umbră", afirmă că "revoluţia colorată", care începe să se contureze la Chişinău, poate fi folosită de SUA şi de UE pentru stăvilirea Rusiei.



Stratfor adaugă că Moldova este statul în care puterile occidentale îşi pot folosi influenţa pentru a limita puterea Rusiei, dacă SUA se implică. O revoluţie în Moldova ar avea "implicaţii semnificative, în special pentru confruntarea geopolitică dintre Rusia şi Statele Unite".

"Scoaterea Ucrainei de sub influenţa Kremlinului s-a dovedit a fi extrem de dificilă, această ţară fiind prea mare şi complexă. În schimb, ţări ca Republica Moldova şi Belarus au atât avantajul poziţiei geografice, cât şi "o mărime digerabilă", la care se adaugă o cultură compatibilă pentru intrarea în lumea occidentală. Apropierea culturală şi geografică a Moldovei de România o fac perfectă pentru încorporarea în sfera vestică, la fel cum s-a întâmplat cu Germania de Est şi Germania de Vest la căderea comunismului.

Rusia a fost ofensivă începând cu conflictul din Georgia din august 2008 şi în special de când noul preşedinte american a preluat mandatul: "Kremlinul crede că îl poate testa pe Obama, care este tânăr şi lipsit de experienţă în politica externă, la fel cum Hruşciov l-a testat pe John F. Kennedy la începutul anilor '60".

Moscova crede că a marcat puncte în privinţa scutului antirachetă american în Europa şi consideră că vecinătatea sa apropiată este la adăpost. Dar Stratfor subliniază că Moldova oferă Statelor Unite şi Europei ocazia de a lovi mai puternic, Washingtonul putând folosi situaţia de la Chişinău pentru a-i reaminti Rusiei că dispune de multe pârghii pentru a o dezechilibra.

×
Subiecte în articol: externe