x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rerendum in diaspora

Rerendum in diaspora

de Carmen Plesa    |    19 Mai 2007   •   00:00
Primii romăni care au spus "da" sau "nu" la referendum au fost cei din Noua Zeelanda, care au ora oficială cu 9 ore in avans faţă de cea Romăniei.

Astfel, la ora 11, cănd la noi se deschiseseră secţiile de votare doar de trei ore, la Wellington, in capitala Noii Zeelende, urnele se inchideau.

"Secţia de votare a fost organizată in Centrul social din Biserica ortodoxă , din Wellington. Au votat 38 de romăni, iar procesul s-a desfăşurat fără incidente", a declarat Marius Dragolea, consulul general al Romăniei la Sidney, care a fost insărcinat să coordoneze organizarea referendumului la Wellington.

La alegerile din 2004, au votat la Wellington 44 de romăni. Unul dintre motivele pentru care la referndumul din 19 mai s-au prezentat la vot mai puţini romăni ar putea fi şi vremea frumoasă, de toamnă tărzie, care i-a atras pe potenţialii votanţi spre alte activităţi.

Buletine multiplicate la Melbourne - neaşteptat de mulţi romăni la vot

La seţia de votare din Melbourne, Australia, la ora locală 20.00 (ora 13.00, ora Romăniei), romănii mai votau incă. Procesul de votare a fost prelungit deoarece numărul de romăni care au venit la secţie a fost mai mare decăt buletinele de vot primite (in număr de 584).


"Am anunţat BEC şi după ce am primit acceptul, am multiplicat buletinele de vot, astfel că toţi romănii care aşteptau să voteze, la ora 20.00, şi-au putut exprima opţiunea. La ultimul referendum, cel din 2004, la secţia de votare organizată la Melbourne s-au prezentat cel mult 300 de persoane", a declarat Nadia Gheorghe, preşedintele secţiei de votare de la Melbourne.

La Canberra, in capitala Australiei, doar 21 de romăni s-au prezentat la vot. La referendumul din 2004, la aceeaşi secţie au venit să-şi exercite votul 30 de romăni.

 Italia - De pe şantier, la vot

Puţin inainte de ora 12.00, ora Romăniei, la secţia de la Academia di Romania, din Roma, votaseră 120 de persoane şi nu se inregistraseră nici un fel de incidente. Secţia are şapte cabine de vot.

La cealaltă secţie organizată la Roma (in Secţia consulară a ambasadei Romăniei), se formase insă coadă, de la primele ore. Această secţie dispune de şase cabine de vot.

"Vin oameni imbrăcaţi elegant, dar vin şi muncitori in costumaţia de pe şantier. Majoritatea celor cu care am vorbit locuia in Roma sau in localităţi aflate la cel mult 100 de km. Mulţi au venit cu venit cu formularul pentru declaraţia pe propria răspundere deja completat. O parte din romăni s-au plăns că nu au fost bine informaţi cu privire la acest referendum şi că n-au ştiut, de exemplu, că nu e necesar să locuiască legal in Italia pentru a putea vota", ne-a spus Miruna Căjvăneanu, purtătorul de cuvănt al Partidului Identitatea romănească, al cărui membri fac o monitorizare din afara secţiilor de vot, la acest referendum.

In Italia sunt deschise nouă secţii de vot - la Roma (două), Bari, Genova, Florenţa, Trevis-Asolo, Milano, Torino, Padova.

Comunitatea romănă din Italia este estimată, neoficial, la peste un milion de persoane. Ministerul de Externe a trimis in Italia 176.000 de buletine de vot.

Cozi şi in Germania

Pănă la ora 14.00 (ora locală 13.00), in Germania votaseră 1.400 de romăni, potrivit Rompres. La secţia din Berlin s-au inregistrat chiar cozi de 20-30 de persoane, in timpul dimineţii, potrivit lui Remus Mărăşescu, consul al Romăniei in capitala Germaniei.

Pănă la ora locală 13.00, la Berlin votaseră 234 de romăni, aproape jumătate din totalul celor prezenţi la referendumul din 2004 (cănd s-au prezentat la urne 471 de persoane).

"La Stuttgart am avut coadă şi de 40-50 de persoane, mai ales in cursul dimineţii", a declarat consulul onorific Manfred Schnitz Kaiser.

La Hamburg numărul participanţilor la vot a fost mai mare decăt cel aşteptat. "Au fost deja, de dimineaţă, peste 100 de persoane şi ne aşteptăm ca numărul acestora să crească spre după-amiază", a afirmat Cristian Turcanu, preşedintele comisiei de la Hamburg.

Pentru romănii din Germania, MAE a trimis 32.000 de buletine pentru referendum. Secţiile de votare au fost organizate la: Berlin, Bonn, Munchen, Hamburg, Stuttgart.

  • Pănă la ora 10.00, ora Romăniei, au votat la secţiile organizate in străinătate 6.580 de romăni.

Cea mai mare prezenţă la urne s-a inregistrat in Spania (500 de persoane), Italia (428 de persoane), republica Moldova (314 persoane) şi Israel (168 de persoane).

SPANIA. Către romănii care locuiesc in Spania, au plecat 187.200 de buletine de vot. Romănii au putut vota in cele 10 secţii de votare., organizate la: Madrid (2 secţii), Barcelona, Castellon de la Plana, Sevilla, Valencia, Alcala de Henares, Alcazar de San Juan, Catalayud (Zaragoza), Roquetas de Mar.

La Castellon, o zonă in care locuiesc cel puţin 40.000 de romăni cu drept de vot, au ajuns 30.000 de buletine de vot.

După primele două ore, de la deschiderea urnelor, la secţia de votare din Castellon se prezentaseră deja 400 de romăni. "La ora 11.00 (n.r. ora locală; ora 12.00- ora Romăniei), la seţie se formase deja o coadă de 100 de persoane, care aşteptau să voteze", ne-a spus Nelu Scrofan, prşedintele oamenilor de afaceri romăni din Castellon.

Secţia dispune de şapte cabine de vot.

In Spania, locuiesc cel puţin un milion de romăni, dintre care 400.000 sunt inregistraţI oficial.

×