x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Responsabilii europeni aşteaptă în continuare cele 5,8 miliarde de euro din partea Ciprului

Responsabilii europeni aşteaptă în continuare cele 5,8 miliarde de euro din partea Ciprului

20 Mar 2013   •   08:41
Responsabilii europeni aşteaptă în continuare cele 5,8 miliarde de euro din partea Ciprului

Zona euro aşteaptă o 'contrapropunere' din partea autorităţilor cipriote după respingerea de către Parlamentul de la Nicosia a planului de salvare ce prevedea impozitarea depunerilor bancare, transmite AFP.

'Aşteptăm o contrapropunere cu efect echivalent', a declarat acest responsabil sub acoperirea anonimatului.

Parlamentul cipriot a respins, marţi seară, cu 36 de voturi contra şi 19 abţineri, planul de salvare financiară în valoare de 10 miliarde de euro propus de zona euro şi Fondul Monetar Internaţional care prevedea o impozitare fără precedent de până la 9,9% a depunerilor bancare.

Măsura urma să atragă la buget suma de 5,8 miliarde de euro. În faţa nemulţumirii provocate în întreaga ţară de măsura în cauză, zona euro a cerut luni seară Nicosiei să nu taxeze depunerile sub 100.000 de euro, ce iniţial trebuiau impozitate cu 6,75%.

Mai mulţi responsabili europeni au subliniat ulterior că autorităţile cipriote trebuie să respecte contribuţia ţării lor în valoare de 5,8 miliarde de euro.

O altă sursă apropiată Eurogrupului a menţionat înainte de votul din Parlamentul de la Nicosia că, indiferent de rezultatul acestuia, 'mingea se află în terenul Ciprului'.

Potrivit presei locale, guvernul încearcă în prezent să renegocieze termenii acordului cu troica finanţatorilor internaţionali (UE, FMI şi BCE) şi caută în acelaşi timp să găsească alte mijloace pentru a asigura cele 5,8 miliarde de euro.

Printre opţiuni, Ciprul ar putea avea în vedere emiterea de obligaţiuni, restructurarea băncilor şi atragerea mai multor investitori ruşi, potrivit mass-media locale.

×
Subiecte în articol: cipru contribuţie ue