x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Orașele chinezești reduc restricțiile, dar obiectivul zero-COVID e îndepărtat

Orașele chinezești reduc restricțiile, dar obiectivul zero-COVID e îndepărtat

de Redacția Jurnalul    |    04 Dec 2022   •   17:40
Orașele chinezești reduc restricțiile, dar obiectivul zero-COVID e îndepărtat
Sursa foto: pixabay.com

Mai multe orașe din China, inclusiv Urumqi, în vestul îndepărtat, au anunțat duminică o relaxare a restricțiilor privind coronavirusul, în timp ce țara încearcă să facă politica de zero-COVID mai prietenoasă după protestele fără precedent de la sfârșitul săptămânii trecute.

Urumqi, capitala regiunii Xinjiang și locul unde au izbucnit primele proteste, va redeschide mall-urile, piețele, restaurantele și alte locuri începând de luni, au anunțat autoritățile, punând capăt restricțiilor stricte după luni de zile.

Nu au existat semne de tulburări semnificative în acest weekend, deși poliția a fost prezentă în forță în zona Liangmaqiao din Beijing și în Shanghai, în jurul Wulumuqi Road, care poartă numele Urumqi. În ambele locuri au avut loc proteste în urmă cu o săptămână.

Un incendiu în care au murit oameni, produs luna trecută în Urumqi, a declanșat zeci de proteste împotriva restricțiilor COVID în peste 20 de orașe, după ce unii utilizatori de rețele de socializare au afirmat că victimele nu au putut scăpa din incendiu deoarece clădirea în care locuiau era închisă. Autoritățile au negat acest lucru.

Protestele au reprezentat o demonstrație de nesupunere civilă fără precedent în China continentală de când președintele Xi Jinping a preluat puterea, în 2012.

În zilele care au trecut de atunci, numeroase orașe au anunțat relaxarea închiderilor, a cerințelor de testare și a regulilor de carantină.

Vicepremierul Sun Chunlan, care supervizează eforturile COVID, a declarat săptămâna trecută că abilitatea virusului de a provoca boli a slăbit - o schimbare de mesaj care se aliniază cu ceea ce multe autorități sanitare din întreaga lume au spus de mai bine de un an.

China urmează să anunțe în continuare o relaxare la nivel național a cerințelor de testare, precum și să permită cazurilor pozitive și contacților apropiați să se izoleze la domiciliu în anumite condiții, au declarat săptămâna trecută pentru Reuters persoane responsabile cu această chestiune.

Deocamdată, măsurile de relaxare a restricțiilor au variat în întreaga țară.

Începând de luni, persoanele din Shanghai nu vor mai trebui să prezinte un test COVID negativ pentru a lua transportul public și a vizita parcurile, au anunțat duminică autoritățile.

Anterior, duminică, orașul Nanning, capitala regiunii sudice Guangxi, a anulat cerința de a prezenta un test COVID negativ pentru a lua metroul.

Sâmbătă, la Beijing, autoritățile au declarat că achiziționarea de medicamente pentru febră, tuse și dureri de gât nu mai necesită înregistrare. Restricția fusese impusă deoarece autoritățile credeau că oamenii foloseau medicamentele pentru a ascunde infecțiile cu COVID.

Autoritățile din diferite districte din capitală au anunțat în ultimele zile că persoanele care au fost testate pozitiv la virus pot sta în carantină la domiciliu.

Unele neconcordanțe, pe măsură ce restricțiile au fost relaxate, au provocat furia oamenilor, inclusiv cerința ca în unele locuri să se facă un test COVID negativ, chiar dacă centrele de testare în masă s-au închis.

În Beijing și în orașul Wuhan, unde virusul a apărut pentru prima dată la sfârșitul anului 2019, acest lucru a provocat cozi lungi la cele câteva cabine de testare rămase.

„Sunt proști sau pur și simplu răi?”, a întrebat un utilizator de social media. „Nu ar trebui să închidem stațiile de testare COVID până când nu scăpăm de COVID”.

Numărul de cazuri noi zilnice a scăzut la nivel național la 31.824, au anunțat duminică autoritățile, ceea ce s-ar putea datora în parte faptului că mai puține persoane au fost testate. Autoritățile au raportat, de asemenea, două noi decese COVID.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: restricţii China COVID