x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reţetele lui Jamie Oliver sunt mai nesănătoase ca mâncarea semipreparată, arată un studiu

Reţetele lui Jamie Oliver sunt mai nesănătoase ca mâncarea semipreparată, arată un studiu

18 Dec 2012   •   15:15
Reţetele lui Jamie Oliver sunt mai nesănătoase ca mâncarea semipreparată, arată un studiu
Sursa foto: FREEK VAN ASPEREN / ANP / AFP

Reţetele bucătarilor cu emisiuni la televizor, precum Jamie Oliver, sunt mai nesănătoase ca mâncarea semipreparată găsită în magazine, se arată într-un studiu al nutriţioniştilor de la Universitatea din Newcastle.

Reţetele prezentate de bucătari cu emisiuni tv precum Jamie Oliver, Lorraine Pascale, Nigella Lawson şi Hugh Fearnley-Whittingstall au fost comparate cu produsele semipreparate din magazinele britanice precum Asda, Sainsbury's sau Tesco. Reţetele prezentate de bucătari la televizor, sau în cărţile lor de bucate conţin mai multe calorii, grăsimi, grăsimi saturate şi zahăr, dar mai puţină sare decât semipreparatele din magazine, a arătat studiul.

Nutriţioniştii au declarat că nu vor să-i denigreze pe bucătarii celebri, mai ales că mulţi dintre ei au dus campanii împotriva obezităţii. Însă aceştia spun că pe lângă reţetele prezentate, ar fi util ca bucătarii să prezinte şi valorile nutriţionale ale mâncărurilor.

În cadrul studiului au fost comparate 100 de reţete ale bucătarilor care apar la televizor şi ale căror cărţi de bucate au devenit bestseller cu 100 de semipreparate disponibile în magazine. Nutriţioniştii au folosit ca etalon ghidul nutriţiei sănătoase recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

În medie, reţetele bucătarilor s-au dovedit a fi mai puţin sănătoase.

"Atât semipreparatele, cât şi reţetele bucătarilor nu sunt atât de sănătoase pe cât ar putea fi. Nu încercăm să denigrăm bucătarii care au emisiuni tv, unii dintre ei au făcut foarte multe pentru a educa populaţia privind alimentaţia sănătoasă. Credem, însă, că informarea şi educarea consumatorilor ar trebui practicată atât de bucătarii cu emisiuni tv, cât şi de magazinele care vând semipreparate", a declarat profesorul Martin White, de la Institutul Sănătăţii Sociale din Marea Britanie.

Studiul precizează că s-a luat în calcul doar valoarea nutriţională a reţetelor, nu şi frecvenţa cu care acestea sunt consumate de populaţie, pentru a se stabili dacă acestea reprezintă, într-adevăr, un factor de risc.

Un purtător de cuvânt al lui Jamie Oliver a declarat că vedeta tv apreciază rezultatele studiului.

"Ne bucură orice cercetare care duce la dezbaterea acestor probleme. Considerăm că punctul cheie este educarea publicului şi informarea lor în ceea ce priveşte ce reţetă se poate consuma zi de zi şi ce reţete sunt considerate "răsfăţuri" şi trebuie consumate doar la ocazii".

Purtătorul de cuvânt a adăugat că cea mai recentă carte de bucate a lui Jamie Oliver are deja informaţii nutriţionale ataşate reţetelor. 

×