x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reuniune franco-germană la Paris. Amânată anterior din cauza unor neințelegeri. Apelul președintei Bundestagului

Reuniune franco-germană la Paris. Amânată anterior din cauza unor neințelegeri. Apelul președintei Bundestagului

de Redacția Jurnalul    |    21 Ian 2023   •   17:44
Reuniune franco-germană la Paris. Amânată anterior din cauza unor neințelegeri. Apelul președintei Bundestagului
Sursa foto: Hepta

După ce a fost amânată din cauza unor dezacorduri, reuniunea interministereială dintre Franța și Germania va avea loc, duminică, la aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysee care a reconciliat cele două state, scrie dpa.

Cancelarul german Olaf Scholz, preşedintele francez Emmanuel Macron şi membri ai parlamentelor se vor întâlni la Paris pentru a discuta despre probleme energetice, economice și de apărare. 

Inițial, întâlnirea trebuia să se desfășoare în octombrie 2022 dar a fost anulată pe fondul unor neînțelegeri privind răspunsul guvernelor la criza  energetică. 

Cel de-al 23-lea Consiliu de Miniştri franco-german, care reuneşte cabinetele ambelor ţări, se va încheia cu o declarație comună. Un subiect important este războiul din Ucraina. Dar partea franceză a declarat că nu se așteaptă ca Germania să decidă acum trimiterea tancurilor Leopard. 

"Pentru o Europă puternică a zilei de mâine, trebuie ca acum să investim mai mult în forţele noastre armate şi în bazele industriei noastre de apărare în Europa", au transmis însă cei doi lideri europeni.

Totodată, în cadrul noii rețele "Generation Europe" pentru tineri profesionişti germani şi francezi se va discuta despre emiterea unui bilet de tren mai ieftin. 

Cei doi lideri au spus că fac eforturi pentru a obţine progrese rapide şi concrete pentru extinderea UE.

"În acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm că o Uniune Europeană extinsă rămâne capabilă de acţiune, cu instituţii mai eficiente şi cu procese mai rapide de luare a deciziilor, îndeosebi prin extinderea majorităţii calificate de vot", au scris Macron şi Scholz, într-o referire la ţări din Balcanii de Vest, aflate în stadii diferite ale îndelungatului proces de aderare la UE. 

Tratatul de la Elysee a fost semnat de Charles de Gaulle și Konrad Adenauer, la 22 ianuarie 1963.

Apelul președintei Bundestagului

Totodată, președinta Bundestagului, camera inferioară a parlamentului de la Berlin, face apel pentru relansarea alianței între cele două țări pe care le-a numit "motorul Europei".
"Am mare speranţă că relaţiile franco-germane vor găsi un nou impuls datorită sărbătoririi, duminică, a celei de-a 60-a aniversări a Tratatului de la Elysee, care va prilejui întâlnirea comună a celor două guverne şi a celor două parlamente. În cele două ţări ale noastre, suntem conştienţi că suntem motorul Europei", a spus Barbel Bas.

Vor participa la reuniunea de la Paris circa 120 de parlamentari germani și tot atâția francezi. 

 

×
Subiecte în articol: reuniune franta germania