x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reuniune a liderilor occidentali, vitală pentru soarta Ucrainei

Reuniune a liderilor occidentali, vitală pentru soarta Ucrainei

de Redacția Jurnalul    |    20 Ian 2023   •   09:45
Reuniune a liderilor occidentali, vitală pentru soarta Ucrainei
Sursa foto: Hepta

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că guvernul său așteaptă "decizii ferme" din partea liderilor NATO și ai altor țări care se vor reuni vineri pentru a discuta despre creșterea capacității Ucrainei de a se confrunta cu forțele ruse folosind tancuri moderne, scrie Reuters.

Întâlnirea de la Baza Aeriană Ramstein din Germania este cea mai recentă dintr-o serie de la invadarea Ucrainei de către Rusia în urmă cu aproape 11 luni, în cadrul căreia vor fi discutate viitoarele livrări de arme, în special de tancuri germane Leopard 2 folosite de armatele din întreaga Europă.

Berlinul are drept de veto asupra oricărei decizii de export al tancurilor, iar guvernul cancelarului Olaf Scholz a părut până acum reticent în a autoriza acest lucru, pentru a nu provoca Rusia.

Unii aliați spun că îngrijorarea Berlinului este deplasată, în condițiile în care Rusia este deja pe deplin angajată în război, în timp ce Moscova a declarat în repetate rânduri că transferurile de arme occidentale ar prelungi conflictul și ar crește suferința în Ucraina.

Atât Ucraina, cât și Rusia s-au bazat în principal pe tancurile T-72 din epoca sovietică, care au fost distruse cu sutele în timpul războiului.

"De fapt, acum așteptăm o decizie din partea unei capitale europene, care va activa lanțurile pregătite de cooperare în ceea ce privește tancurile", a declarat Zelenski într-un discurs video. "Ne pregătim pentru reuniunea de mâine de la Ramstein. Ne așteptăm la decizii puternice. Ne așteptăm la un pachet puternic de ajutor militar din partea Statelor Unite", a mai spus el.

Statele Unite au anunțat joi o nouă asistență militară pentru Ucraina în valoare de până la 2,5 miliarde de dolari, inclusiv sute de vehicule blindate și sprijin pentru apărarea aeriană a Ucrainei.

Ajutorul include 59 de vehicule de luptă Bradley și 90 de transportoare blindate de trupe Stryker, a precizat Departamentul american al Apărării într-un comunicat. În total, de la începutul invaziei, Statele Unite au alocat Ucrainei un ajutor de securitate în valoare de peste 27,4 miliarde de dolari.

Surse guvernamentale germane au declarat că Berlinul va acționa în problema tancurilor Leopard dacă Washingtonul va accepta să trimită tancuri Abrams în Ucraina. Tancurile Abrams nu au fost incluse în anunțul de joi al Statelor Unite.

Cu toate acestea, noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat anterior că nu știe de nicio cerință ca Ucraina să primească simultan tancuri americane și germane.

"Nu am cunoștință de o astfel de stipulare", a declarat Pistorius pentru televiziunea germană ARD când a fost întrebat dacă acest lucru înseamnă că Abrams și Leopards trebuie să fie livrate în același timp, o poziție care lasă deschisă posibilitatea unui acord vineri.

Ucraina avea nevoie de tancuri pentru a se apăra, pentru a recuceri teritoriile ocupate și nu plănuia să atace Rusia, a declarat joi Zelenski la televiziunea ARD.

"De la Washington la Londra, de la Paris la Varșovia, se aude un singur lucru: Ucraina are nevoie de tancuri. Tancurile sunt cheia pentru a pune capăt războiului în mod corespunzător. Este timpul să nu mai tremurăm în fața lui Putin și să facem pasul final", a scris pe Twitter consilierul lui Zelenskiy, Mykhailo Podolyak.

Între timp, directorul CIA, William Burns, a călătorit în secret în capitala Ucrainei, Kiev, pentru a se întâlni cu Zelenski, a declarat joi un oficial american pentru Reuters.

Oficialul a refuzat să precizeze când a avut loc vizita. The Washington Post, care a raportat primul vizita, a spus că aceasta a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. The Post a spus că Burns l-a informat pe Zelenskiy despre așteptările sale cu privire la planurile militare ale Rusiei.

Luptele au continuat să fie cele mai intense în regiunea industrială strategică cunoscută sub numele de Donbas, la granița de est a Ucrainei cu Rusia, au declarat joi seară oficiali militari ucraineni.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat că forțele ruse au bombardat orașul Bakhmut, principala țintă a Rusiei în provincia Donețk, care, împreună cu provincia Luhansk, formează Donbasul. Soledar, la aproximativ 20 km de Bakhmut, a fost, de asemenea, sub tir - forțele ruse spun că controlează Soledar, în timp ce surse ucrainene spun că armata lor încă luptă în Soledar.

"Forțele ucrainene au stabilizat practic frontul din jurul Bakhmut", a declarat analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov pe YouTube. "Începând de astăzi, Rusia transformă Soledar într-un centru militar. Și încearcă să redirecționeze trupele spre orașele Spirne și Bilohorivka - chiar în interiorul regiunii Luhansk."

Reuters nu a putut verifica rapoartele de pe câmpul de luptă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: reuniune Ramstein ucraina