Victorie zdrobitoare a dreptei în Ungaria: principalul partid conservator, Fidesz, şi aliatul său creştin-democrat, KDNP, au obţinut 52,76 la sută din voturi, iar formaţiunea naţionalistă Jobbik a reuşit intrarea în Parlament, la primul tur al alegerilor generale.
Fidesz şi-a luat revanşa asupra socialiştilor, devenind principalul partid după votul de duminică, potrivit rezultatelor preliminare prezentate la încheierea numărării tuturor buletinelor de vot, a relatat luni MTI. Marele perdant, Partidul Socialist, s-a clasat al doilea, cu 19,3 la sută din voturi, suferind o grea înfrângere.
Jobbik, formaţiune cunoscută pentru poziţii rasiste, antisemite şi antiţigani, a obţinut 16,7 la sută din voturi, progres care îi permite, pentru prima dată de la crearea sa în 2003, să intre în Parlament. Tânăra formaţiune ecologistă LMP a obţinut 7,43 la sută din voturi. Participarea, de 64,29 la sută, a fost uşor inferioară celei de la primul tur al legislativelor din 2006 (67,83 la sută).
POPULISM ŞI CARISMĂ
Desemnat de Fidesz drept viitor premier, Viktor Orban (46 de ani) va ocupa "cea mai înaltă funcţie din viaţa sa", aşa cum a declarat el susţinătorilor reuniţi în centrul Budapestei. După "opt ani de purgatoriu", "carismaticul Orban" a subliniat că alegătorii au pus capăt perioadei de eşecuri ale socialiştilor şi au votat pentru "unitate, securitate şi ordine". Populist, Viktor Orban a calificat rezultatul alegerilor drept "istoric" şi suficient pentru formarea Guvernului.
AFP preciza că, totuşi, dacă va fi confirmat şi al doilea tur la 25 aprilie, scorul nu va fi suficient pentru a-i asigura majoritatea de două treimi din cele 386 de locuri ale Parlamentului, necesară revizuirii Constituţiei. Deocamdată, Fidesz şi-a asigurat 206 locuri.
Una din întrebările importante după scrutin se referă la ce politică economică şi socială va aplica Viktor Orban, având în vedere cadrul fixat de FMI. Dur lovită de criză şi măcinată de corupţie, Ungaria a fost salvată, în 2008, printr-un împrumut de 20 de miliarde de euro de la FMI, BM şi UE, care i-au impus drastice economii bugetare. Or,Viktor Orban a promis un milion de noi locuri de muncă fără a prezenta un program precis şi detaliat. În schimb, a ajuns până la Moscova şi Beijing pentru a stabili contacte.
Citește pe Antena3.ro