x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Revoltă în armata lui Putin. Parașutiști ruși refuză să lupte în Ucraina și riscă să fie închiși

Revoltă în armata lui Putin. Parașutiști ruși refuză să lupte în Ucraina și riscă să fie închiși

de Şerban Mihăilă    |    08 Apr 2022   •   07:10
Revoltă în armata lui Putin. Parașutiști ruși refuză să lupte în Ucraina și riscă să fie închiși
Sursa foto: Agerpres

Moralul scăzut, slaba pregătire și erorile strategice ale trupelor rusești sunt considerate principalele cauze ale rateurilor militare în lanț, care au distrus planurile inițiale ale Kremlinului de ocupare rapidă a Ucrainei. Nu toți soldații ruși au putut fi îndoctrinați cu propaganda denazificării și mulți dintre ei au refuzat să lupte în țara vecină.

 

Aproximativ 60 de parașutiști ruși, plasați în Belarus ca parte a forței de invazie, s-au revoltat și au refuzat să lupte în Ucraina. Ei au fost trimiși înapoi, acasă, la baza lor din Pskov, în nordul Rusiei, unul dintre cartierele generale ale forțelor aeropurtate din Rusia, susține publicația locală de opoziție „Pskovskaya Guberniya”, citată de „Daily Mail”. 

Unii dintre parașutiștii care s-au răzvrătit au fost concediați, fiind catalogați drept „lași”, în timp ce alții urmează să fie trimiși în fața tribunalului militar și riscă acum închisoare pentru insubordonare, susțin sursele citate. De altfel, se pare că ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și-a trimis unul dintre adjuncți să se ocupe de acest caz, extrem de delicat. Concomitent, autoritățile ucrainene, citate de ziarul britanic, susțin că acești militari făceau parte din trupele de elită aeropurtate ale Rusiei. 

Insubordonare generalizată

Acesta este cel mai recent dintre numeroasele cazuri în care trupele rusești refuză să se supună ordinelor primite din partea comandanților lui Putin în privința invadării și „deparazitării” Ucrainei de „elementele naziste”. 

Un soldat rus, tot din Pskov, capturat anterior de către forțele ucrainene, a povestit celor care l-au interogat despre problemele avute de armata lui Putin cu rațiile și combustibilul și despre modul cum ofițerii jefuiau populația civilă. Toți acești factori, precum și rezistența puternică din partea ucrainenilor i-au determinat pe mulți ruși să dezerteze. 

„Lucrurile stau prost cu mâncarea, o economisim constant. Foarte des suntem în situația în care o rație pentru un om este împărțită între doi. În principal, mâncăm ceea ce găsim în casele civililor ucraineni.”, a mărturisit Vladimir Safronov, în vârstă de 23 de ani, citat de „Daily Mail”. 

„Există multe jafuri, am văzut asta cu ochii mei. Nu susțin acest lucru; cei care l-au făcut au fost, în principal, sergenții și comandantul. Am văzut civili care se ascundeau, oameni care nu puteau să fie evacuați și care trăiau într-o frică constantă. Mi-a părut teribil de rău pentru ei, a fost înfricoșător să-i văd așa!”, a mărturisit el.

Rapoarte anterioare, date publicității de serviciile de informații occidentale, au dezvăluit că trupele de elită ale forțelor speciale OMON din Hakasia - republică aflată în componența Federației Ruse, din partea de sud a Siberiei - au refuzat să lupte.

Într-un alt caz, trupele din Osetia de Sud s-ar fi întors pe jos la casele lor după ce au refuzat să participe la războiul din Ucraina.

Lucrurile stau prost cu mâncarea, o economisim constant. Foarte des suntem în situația în care o rație pentru un om este împărțită între doi”.

Vladimir Safronov, soldat rus

×