x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Revolte și crime: Franța a declarat stare de urgență în Noua Caledonie

Revolte și crime: Franța a declarat stare de urgență în Noua Caledonie

de Redacția Jurnalul    |    16 Mai 2024   •   08:10
Revolte și crime: Franța a declarat stare de urgență în Noua Caledonie
Sursa foto: Hepta

Franța a declarat stare de urgență în Noua Caledonie după ce trei tineri din rândul populației indigene kanak și un oficial de poliție au fost uciși în revoltele legate de reforma electorală.

Starea de urgență, care a intrat în vigoare la ora locală 5.00, oferă autorităților puteri suplimentare pentru a interzice adunările și a interzice oamenilor să se deplaseze pe insula aflată sub control francez.

Au fost trimise întăriri ale poliției, adăugând 500 de ofițeri la cei 1.800 prezenți de obicei pe insulă, după ce au fost incendiate vehicule și întreprinderi și au fost jefuite magazine. Școlile au fost închise, iar în capitală este deja stare de asediu.

Revoltele au izbucnit din cauza unui nou proiect de lege, adoptat marți de legislatorii de la Paris, care le va permite rezidenților francezi care locuiesc în Noua Caledonie de 10 ani să voteze în alegerile provinciale - o măsură de care unii lideri locali se tem că va submina votul kanak.

„Nu va fi tolerată nicio violență", a declarat premierul Gabriel Attal, adăugând că starea de urgență „ne va permite să desfășurăm mijloace masive pentru a restabili ordinea".

Ulterior, el a semnat un decret prin care a declarat starea de urgență care va dura 12 zile și a anunțat că soldații francezi vor fi folosiți pentru a securiza principalul port și aeroport din Noua Caledonie.

Autoritățile au decis, de asemenea, să interzică aplicația video TikTok, despre care guvernul, în timpul unei perioade de revolte din Franța continentală din vara anului trecut, a declarat că a ajutat revoltele să se organizeze și a amplificat haosul, atrăgând scandalagii pe străzi.

Forțele armate protejează cele două aeroporturi și portul din Noua Caledonie după o a treia noapte de revolte violente care au provocat moartea a patru persoane, a declarat joi dimineață cel mai înalt oficial francez din Insula Pacificului, adăugând că cel puțin patru presupuși instigatori se află în arest la domiciliu.

În trei municipalități de pe insula aflată sub control francez, jandarmii s-au confruntat cu aproximativ 5.000 de manifestanți, dintre care între 3.000 și 4.000 în capitala Noumea, a declarat Înaltul Comisar al Franței, Louis Le Franc, într-o conferință de presă televizată, potrivit Reuters.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: stare de urgenta noua caledonie franta