x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rezerva Federală a SUA va majora din nou dobânda cheie

Rezerva Federală a SUA va majora din nou dobânda cheie

27 Iul 2022   •   16:28
Rezerva Federală a SUA va majora din nou dobânda cheie

Rezerva Federală a SUA este de așteptat să-şi majoreze, miercuri, dobânda cheie cu 0,75% pentru a lupta împotriva inflaţiei ridicate, scrie Reuters.

Creşterea anticipată a ratei ţintă a fondurilor federale, instrumentul cheie al Fed în încercarea de a reduce inflaţia de la nivelul record înregistrat în ultimele patru decenii, va aduce nivelul ratelor la aproximativ 2,4%, procent care ar putea să descurajeze sever activitatea economică în spaţiul SUA.

Aceasta va reprezenta una dintre cele mai rapide schimbări de viteză din politica monetară a SUA – cu aproximativ 4 luni în urmă, rata de politică monetară era aproape de zero, iar Fed cumpăra obligaţiuni de miliarde de dolari în fiecare lună pentru a ajuta economia să se redreseze după pandemia de COVID-19.

Deşi s-au înregistrat încă puţine progrese în lupta împotriva inflaţiei, semnele de stres economic se acumulează - şi măresc miza pentru oficialii Fed, deoarece aceştia cântăresc cât de mult trebuie înăsprită politica monetară pentru a încetini creşterea preţurilor şi a preveni riscul unei recesiuni.

Chiar şi înaintea reuniunii politice din această săptămână, problema inflaţiei a fost considerată atât de gravă încât investitorii au considerat că şansele ca Fed să surprindă pieţele cu o creştere mai mare de 1 punct procentual a ratei dobânzii de referinţă overnight este de peste 25%.

Pe măsură ce impactul Fed asupra economiei devine mai evident, oficialii îşi ridică problema unei posibile exagerări a măsurilor luate de Rezerva Federală.

Temerile de stagnare a economiei au fost aprinse luni seara, când Walmart Inc, a cărei amprentă masivă oferă o perspectivă largă asupra comportamentului consumatorilor, şi-a redus perspectivele de profit şi a declarat că inflaţia i-a presat pe cumpărători să-şi cheltuie banii pe alimente şi combustibil în locul articolelor din gama electronicelor sau îmbrăcămintei. General Motors Co, la rândul său, a declarat că a uşurat angajarea şi a amânat cheltuielile planificate ca răspuns la inflaţie şi ca măsură de protecţie împotriva unei posibile încetiniri mai ample.

Departamentul de Comerţ al SUA este aşteptat să raporteze joi că produsul intern brut a crescut într-un ritm turbulent în al doilea trimestru. Noile date privind ocuparea forţei de muncă, programate să fie publicate săptămâna viitoare, vor arăta dacă crearea robustă de locuri de muncă, considerată o putere importantă a economiei SUA în acest moment, şi-a dovedit eficienţa şi în luna iulie.

×
Subiecte în articol: rezerva federala dobanda cheie inflatie