x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pericol uriaș pentru Europa: Putin pregătește Cernobîl 2

Pericol uriaș pentru Europa: Putin pregătește Cernobîl 2

de Şerban Mihăilă    |    09 Mai 2023   •   07:00
Pericol uriaș pentru Europa: Putin pregătește Cernobîl 2

Îngrijorarea față de perspectiva unei explozii nucleare crește de la o oră la alta, pe fondul avertismentelor care dezvăluie că trupele rusești au plasat explozibili și artilerie în perimetrul celei mai mari centrale atomice din Europa. ONU susține că luptele din jurul centralei pot provoca o catastrofă nucleară în orice moment.

Moscova a evacuat 1.680 de civili, dintre care 660 de copii, din zonele aflate în jurul centralei nucleare din Zaporojie, înainte de mult așteptata contraofensivă a Kievului.

Aproximativ 18 localități și sate au fost evacuate în apropierea liniei frontului din sudul Ucrainei, inclusiv în Enerhodar, unde locuiesc cei care lucrează la centrală și familiile lor. Orașul fusese ocupat în primele zile ale invaziei Rusiei.

Concomitent, în zonă continuă confruntările militare intense între forţele ruse şi cele ucrainene. În oraşul Nikopol, situat foarte aproape de centrala nucleară, au explodat, la sfârșitul săptămânii trecute, zeci de grenade lansate de forțele ruse, conform relatărilor comandamentului ucrainean.

Experți internaționali avertizează că, prin plasarea de explozibili și artilerie în perimetrul centralei, armata lui Putin creează un risc imens ca obiectivul să fie lovit de proiectilele ucrainenilor și, implicit, să provoace o catastrofă nucleară.

ONU avertizează de pomană

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a ONU (AIEA), avertizează că întreaga comunitate internațională trebuie să acționeze acum „pentru a preveni amenințarea unui accident nuclear grav și consecințele sale asociate pentru populație și mediu”. „Situaţia devine tot mai imprevizibilă şi potenţial periculoasă la centrala nucleară ocupată de Rusia!”, a precizat el.

Grossi susține că personalul centralei va rămâne la faţa locului, dar situaţia devine totuşi „din ce în ce mai tensionată, stresantă şi provocatoare” pentru angajați şi familiile lor. Stresul constant poate duce la greşeli şi accidente la centrala nucleară, spune șeful AIEA.

Grossi a cerut din nou un acord între Ucraina şi Rusia pentru a proteja de catastrofă cea mai mare centrală nucleară din Europa. În pofida unor semnale răzlețe, potrivit cărora un acord pentru protejarea centralei ar putea fi aproape, nu se înregistrează niciun progres concret în acest sens. 

Centrala nucleară Zaporojie, cu şase reactoare, a fost ocupată de forţele ruse în martie 2022. Vara trecută, bombardarea constantă a zonei în care este situată centrala a dus la probleme de alimentare externă, fiind folosite generatoare de curent diesel. 

Din motive de siguranţă, centrala, care a rămas cu personal ucrainean sub control rusesc până în septembrie, a fost oprită anul trecut, ceea ce nu elimină însă pericolul unui accident. Electricitatea externă este necesară pentru a menţine reactoarele reci.

Lui Putin nu-i pasă. Bombardamente intense cu ocazia Zilei Victoriei!

Avertismentul șefului ONU vine în contextul în care Moscova a lansat un nou val de drone, rachete și atacuri aeriene în Ucraina, lovind ieri Kievul și alte orașe importante.

După toate probabilitățile, Moscova și-a intensificat atacurile, pregătindu-se să sărbătorească, astăzi, Ziua Victoriei, care marchează înfrângerea Germaniei naziste în 1945.

Nu mai puțin de 16 lovituri cu rachete au vizat orașele din regiunile Harkov, Herson, Mikolaiv și Odesa, pe lângă 61 de atacuri aeriene asupra pozițiilor ucrainene și a zonelor populate, anunța Statul Major General al forțelor armate ale Ucrainei în actualizarea sa de ieri dimineață, asupra situației de pe linia frontului.

Scenariu de coșmar

În timp ce sirenele de raid aerian răsunau în toată Ucraina, Patricia Lewis, un reputat fizician nuclear care conduce programul de securitate internațională de la Chatham House, a lansat, de asemenea, un avertisment cu privire la situația centralei din Zaporojie.

Ea s-a arătat extrem de îngrijorată de perspectiva ca Rusia să atace pozițiile ucrainene din jurul centralei, determinând forțele Kievului să riposteze.

„AIEA - respectiv directorul său general - a raportat în urmă cu doar câteva zile că a văzut arme, artilerie și o cantitate de explozibili, mutate în centrală.”, a spus ea, în emisiunea „Today Programme”, la „BBC Radio 4”.

„Aceasta este adevărata îngrijorare pe care o avem; aceea că vor trage din centrală. Ne întrebăm cum vor reacționa într-un asemenea scenariu ucrainenii, deoarece ei nu vor să tragă în centrală.”, a adăugat ea. 

AIEA declarase anterior că astfel de ciocniri în jurul centralei prevestesc o catastrofă.

Lewis a explicat apoi că, în cazul în care alimentarea cu energie electrică a complexului este întreruptă, de exemplu, dacă linia electrică către centrală este lovită de un obuz, există riscul unei fuziuni nucleare.

Centrala dispune de surse de energie de rezervă, inclusiv generatoare diesel, care au intrat în funcțiune în ocazii anterioare, când complexul a rămas fără curent.

Aceste surse nu pot rezista însă prea mult timp. În cazul în care rămân fără combustibil și centrala rămâne fără nicio sursă de energie, s-ar putea produce un dezastru.

„Există o mulțime de echipamente pentru limitarea riscului unui dezastru. Unele dintre ele pot intra în funcțiune în mod automat, dar, bineînțeles, luarea unei decizii în focul luptei este un lucru critic.”, a precizat Lewis. 

„Există doar o rezervă limitată de motorină. Ar trebui să existe siguranța capacității de a aduce mai multă motorină, ceea ce s-ar putea să nu fie posibil.”, a continuat omul de știință.

„Așa că marea îngrijorare într-un asemenea scenariu ar fi că alimentarea cu energie electrică ar putea ceda. Și, potrivit lui Petro Kotin, care este șeful Agenției ucrainene pentru energie atomică, ar fi nevoie de câteva ore, până la o zi, pentru ca lucrurile să devină cu adevărat grave și, eventual, să aibă loc o topire a reactorului. Asta, înainte de a avea un nou Fukushima.”, a precizat ea.

„Este cu adevărat iresponsabil din partea Rusiei să facă acest lucru!”, a adăugat Lewis, referindu-se la amplasarea de armament în interiorul centralei, una dintre cele mai mari zece din lume.

Timp de luni de zile, ambele părți au luptat neîncetat în jurul centralei. Forțele ucrainene nu au reușit până acum să recupereze obiectivul, iar rachetele celor două tabere au fost în câteva rânduri periculos de aproape să lovească complexul.

Ucraina a avertizat în ultimele luni că deteriorarea structurii centralei riscă o catastrofă de tip „Cernobîl”. În septembrie, AIEA a primit acordul de a inspecta centrala, după ce Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc că au încercat să saboteze misiunea ONU.

Grossi, care a continuat să viziteze complexul în cadrul unor inspecții organizate de Rusia, a declarat că „centrala și integritatea fizică a centralei” au fost „încălcate de mai multe ori”.

În aprilie, s-a raportat că lucrătorii disidenți ai uzinei - care au refuzat să mențină uzina activă pentru forțele rusești - au fost victime ale torturii în timpul ocupației.

Evacuarea – o capcană

Ivan Fedorov, numit primar al Melitopolului în 2020, fiind ulterior capturat de ruși la începuturile invaziei, a scris, ieri, un mesaj, comentând evacuarea cetățenilor din regiunea Zaporojie.

„Sub masca unei evacuări forțate, ocupanții pregătesc adevărate provocări. Catastrofa umanitară provocată de fantezia bolnavă a rasiștilor, «fasciștii ruși», nu este mai puțin reală.”, a precizat Fedorov.

El a adăugat că „ocupanții promit locuitorilor din teritoriile din linia întâi munți de aur - cazare confortabilă în centrele de recreere capturate din Kirilivka și Berdiansk”. „MailOnline”, care a publicat mesajul lui Fedorov, nu a putut verifica dacă evacuarea refugiaților ucraineni are loc în așezările de la malul mării, cu vedere spre plajă.

„LB.ua” a relatat însă în weekend că localnicii își ascundeau copiii, în timp ce ocupanții ruși încercau să îi evacueze, în unele cazuri fără părinții lor, către centrele de recreere din Kirilivka și Berdiansk. Postul ucrainean independent a informat că instituțiile statului au confirmat aceste afirmații.

„De fapt, doar o parte dintre cei evacuați sunt aduși pe coastă; ei sunt aleși dintre colaboratori și militari. Alții sunt duși în Rusia continentală.”, a continuat Fedorov.

El a mai spus că ucrainenii evacuați din Herson, anul trecut, s-au trezit ulterior în imposibilitatea de a se întoarce în Ucraina.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×