x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 2 miliarde de tone de mâncare, irosite în fiecare an. Risipă nu fac doar statele foarte bogate, ci şi cele foarte sărace

2 miliarde de tone de mâncare, irosite în fiecare an. Risipă nu fac doar statele foarte bogate, ci şi cele foarte sărace

15 Ian 2013   •   07:53
2 miliarde de tone de mâncare, irosite în fiecare an. Risipă nu fac doar statele foarte bogate, ci şi cele foarte sărace
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Aproape jumătate din toate alimentele produse în lume, echivalentul a două miliarde de tone în fiecare an, sfârşeşte la gunoi, risipa făcându-se nu doar în statele foarte dezvoltate, lucru deja ştiut, dar şi în ţările în care foametea este un fenomen de masă.

Datele oferite de Institutul Inginerilor Mecanici din Marea Britanie, care au efectuat timp de doi ani o analiză aprofundată a industriei alimentare de pe întreg globul, arată că printre cauzele risipei se numără refuzarea de către magazine a alimentelor care "nu îndeplinesc standarde estetice" în ţările bogate şi practicile defectuase de recoltare şi transport în ţările sărace.

Potrivit raportului Institutului, în ţările dezvoltate, în jur de 30% din recoltele agricultorilor sunt refuzate de magazine, pentru că alimentele nu arată bine, chiar dacă sunt comestibile. De asemenea, în ţări ca SUA, Marea Britanie sau majoritatea ţărilor UE, jumătate din hrana cumpărată ajunge la gunoi.

Pe de altă parte, în ţările sărace, precum cele africane, lipsa tehnologiei adecvate face ca alimentele să se strice din cauza depozitării în condiţii neadecvate.

Şi transportul alimentelor este o problemă. În Vietnam, de exemplu, 80% din producţia de orez se strică în timpul transportului, făcut în condiţii foarte proaste.

Institutul atrage atenţia că risipa nu constă doar în alimente, ci şi în cantitatea de apă folosită la cultivarea plantelor sau la creşterea animalelor. Potrivit raportului, aproximativ 550 de miliarde de metri cubi de apă sunt irosiţi în fiecare an pe recolte care nu ajung niciodată în magazine. Mai mult, pentru producerea unui kilogram de carne se foloseşte de 50 de ori mai multă apă decât pentru producerea unui kilogram de legume.

Potrivit raportului, până în anul 2050 se vor folosi 13.000 de miliarde de metri cubi de apă anual pentru agricultură, punând în pericol rezervele de apă dulce ale planetei. Raportul arată că prin eliminarea risipei actuale am putea avea cu până la 100% mai multe alimente disponibile.

"Cantitatea de alimente care se pierde este impresionantă. Sunt alimente suficiente pentru a hrăni întreaga polulaţie a lumii, însă în continuare lumea suferă de foame. De asemenea, este exploatat pământul în mod nejustificat, fiind irosite resurse de apă, energie, precum şi resurse financiare", a declarat Tim Fox, unul dintre cercetători. 

×